Hétfő reggelre jött a hír! Már csak ez hiányzott.. – November 15.-ig KÖTELEZŐ regisztrálni!!


Az új kötelező visszaváltási rendszer (DRS Deposit Return System, DRS) Magyarországon komoly változásokat hoz a hulladékgazdálkodás területén, és vállalkozások számára új kötelezettségekkel jár. A DRS 2024. január 1-jén indul élesben, de már 2023. november 15-éig kötelező regisztrálniuk az érintett termékek forgalmazóinak. Ez a rendszer egy további lépés az EPR (Extended Producer Responsibility) rendszer után a hulladékkezelés területén. Az EPR-re való felkészülés nem volt könnyű, és sok vállalkozásnak nehézségekbe ütközött az adatszolgáltatás terén.
Az első EPR-adatszolgáltatásokat 2023 októberében kellett benyújtani, és néhány vállalkozásnak nem sikerült teljes mértékben teljesíteni a feladatot. Az EPR-kötelezettségekkel érintett cégek várhatóan az év utolsó negyedévében sikerülnek csak eleget tenni az EPR-kötelezettségeknek. Mielőtt az EPR teljesítésére visszatekintünk, az új kötelező visszaváltási rendszerrel kapcsolatos új kihívások már itt vannak. A DRS 2024. január 1-jén indul, és az érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelezően regisztrálniuk kell a rendszerbe. A DRS és az EPR-hoz hasonlóan az európai uniós irányelvek és a hazai jogszabályok alapján működik. A DRS rendszer célja, hogy csökkentse a hulladékot, különösen az italcsomagolások területén.
A DRS az italtermékekhez kapcsolódik, amelyek műanyag, fém vagy üveg alapanyagúak, palack vagy doboz formájúak, és 1 deciliter és 3 liter űrtartalmúak. Az új rendszerben a visszaváltási díjat a termék vásárlásakor fizetik, és ezt automatizált rendszeren keresztül lehet visszakapni. A kereskedelmi egységeknek is kötelességük lesz visszaváltó automatákat üzemeltetni. A rendszer átalakítása részeként a visszaváltási pontokon is visszaváltó automaták lesznek, hogy a fogyasztók könnyen visszaválthassák a kiürült csomagolást. A DRS rendszerbe való bejutásnak számos kötelezettsége van a gazdálkodóknak. A forgalmazóknak vissza kell venniük a visszavitt csomagolást, különösen a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszer-üzleteknek. Az ezer főnél nagyobb településeken minden esetben kötelező lesz visszaváltási pontokat kialakítani. A DRS rendszerben érintett csomagolásokról mintát kell beküldeni a regisztráció során, és a termék auditálásának ideje kb. 45 nap. Az éles indulás időpontja 2024. január 1., és a regisztráció határideje 2023. november 15. Az érintett vállalkozásoknak továbbá csatlakozási és szolgáltatási díjat is kell fizetniük a MOHU felé. A DRS rendszer kiterjesztése a saját gyártású termékek csomagolására is lehetőséget biztosít. Az új rendszer hatással lesz az EPR szabályokra is, és az EPR-t kiegészíti a DRS. Az új kötelező visszaváltási rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent a vállalkozások számára, és a rövid határidő miatt gyorsan kell cselekedniük, hogy teljesítsék az új kötelezettségeiket. Az átmeneti időszak alatt 2024. június 30-ig a régi szabályok szerint is forgalomba lehet hozni a kötelező visszaváltási díjas termékeket, de ezt követően csak az DRS rendszerbe tartozó termékeket lehet értékesíteni. Az új rendszer bevezetése a hulladékkezelés terén pozitív változásokat hozhat a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén, de a vállalkozásoknak szorosan együtt kell működniük a hatóságokkal, hogy teljesítsék a DRS rendszerrel kapcsolatos kötelezettségeiket. Az átmeneti időszakban és az indulás időpontjában a vállalkozásoknak figyelmesen követniük kell a határidőket és a változásokat a jogszabályokban. A DRS rendszer egy további lépés a fenntartható hulladékkezelés felé, amely hozzájárulhat a környezetvédelemhez és a fenntartható jövőhöz. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal