Ebben a pillanatban érkezett a rossz hír a nyugdíjasoknak! Ez mindent megváltoztat majd


Nagy a gond a nyugdíjakkal, ez mindent megváltoztat majd: A középkorúak, azaz a 30-59 éves korosztály tagjai, 69 éves életkorban számolnak a nyugdíjba vonulás lehetőségével – derül ki egy friss felmérésből. A kutatás számos kedvező és kedvezőtlen tényezőt tárt fel a középkorúak nyugdíjjal kapcsolatos kilátásaiban és az öngondoskodás terén. A felmérés szerint a 30-59 évesek túlnyomó része, pontosan 86 százaléka kiemelten fontosnak tartja az öngondoskodást és a nyugdíjra való felkészülést.
Az érintettek úgy vélik, hogy jövőben a jogszabályban megszabott nyugdíjkorhatár 69 év lehet, szemben a jelenlegi 65 évvel. Azok, akik számítanak állami nyugdíjra, többségében, pontosan 63 százalékban úgy gondolják, hogy ebből a juttatásból kell majd megélniük, míg csak 10 százalék véli úgy, hogy egyáltalán nem kapnak állami nyugdíjat. Az öngondoskodás tekintetében a válaszadók 59 százaléka rendszeresen takarékoskodik. Közülük 31 százalék minden hónap elején megtakarít, 18 százalék a hónap végén megmaradó összeget tartalékol, és 10 százalék alkalmanként spórol.
Azoknak, akik rendelkeznek megtakarítással, az átlagos megtakarításuk a felmérés idején 2,2 millió forint volt. Ugyanakkor ezen érték egy évvel korábban még 2,4 millió forint volt. Az átlagos megtakarítás Budapesten 3 millió forint, míg a községekben csak 900 ezer forint. A felmérés résztvevői közül közel nyolc tízből tízen úgy vélik, hogy a pénzkereset miatt nyugdíjas korukban is dolgozni fognak, különösen nők és alacsonyabb végzettségűek. A nyugdíj és az öngondoskodás kérdései tehát továbbra is kiemelten fontosak a középkorúak számára, miközben az elvárt nyugdíjkorhatár tovább növekszik.

AKTUÁLIS:

Főoldal