ROSSZ HÍR – ITT AZ ÚJABB HIDEGZUHANY A NYAKUNKBA! Orbánék új rendelete MINDEN háztulajdonost érinteni fog január 1.-től


Az ingatlanszakértők üdvözlik az új szabályokat, amelyek a közeljövőben életbe lépnek, mivel úgy vélik, hogy ezek a változások minden érintett fél számára előnyösek lesznek. 2023 novemberétől új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba, és megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. 2024 januárjától minden ingatlan értékesítése vagy bérbeadása, valamint az új épületek kivitelezése során az új típusú energetikai tanúsítvány elkészítése lesz kötelező. Az új tanúsítványok részletesebb információkat nyújtanak az épületről, felújítási lehetőségekről, és csak 5 évig lesznek érvényesek.
Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a változásokat, amelyek az ingatlaneladókat és -bérbeadókat is érintik. Az energetikai tanúsítványok továbbra is kötelezőek maradnak az ingatlanok eladásakor és bérbeadásakor, valamint az új épületek építésekor. Az energiatanúsítvány beszerzésének kötelezettsége a tulajdonosra vagy az építtetőre hárul, attól függően, hogy az ingatlan már meglévő vagy új építésű. Az energiatanúsítványokat ma már szükséges a lakossági és vállalati energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz és zöld lakáshitelhez is csatolni. Az új szabályok értelmében a hirdetésekben közzé kell tenni az ingatlan energetikai besorolását, amely az energetikai tanúsítvány szerinti értéket tükrözi. Az energiatanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adnia. Az új rendelet szerint az energetikai tanúsítvány már nem kötelező kelléke lesz az adásvételi vagy bérleti szerződésnek, de az ügyvédek valószínűleg továbbra is ragaszkodni fognak a tanúsítvány bemutatásához az adásvételi okiratban.
Január elsejétől minden ingatlan eladása vagy bérbeadása során új energetikai tanúsítványt kell készíteni, mivel lejár a 2023 novemberétől számított 60 napos átmeneti időszak, amely alatt elfogadják a régi tanúsítványokat. Az szakemberek és az energetikai területtel foglalkozó szakemberek üdvözlik a változást. Az új energetikai tanúsítványok a jövőben részletesebb információkat fognak nyújtani, ami segíti a vásárlókat és bérlőket abban, hogy az ingatlanok energiafelhasználásával kapcsolatos döntéseket hozzanak. Az új rendszer elősegíti az energiahatékonysági beruházásokat és az alacsonyabb energiafelhasználás elérését. A változások hozzájárulnak az ingatlanok fenntarthatóságának javításához, és elősegítik az energiahatékonyabb otthonok elterjedését. Az energiatanúsítványok új szabályainak betartása lehetővé teszi a vásárlók és bérlők számára, hogy olyan ingatlanokat válasszanak, amelyek környezetbarátak és gazdaságosak az energiafelhasználás szempontjából. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal