NYUGDÍJASOK! MOST ÉRKEZETT A RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS! Újraszámolják a nyugdíjakat 2024-től! ÍGY érinti ez a nyugdíjasokat! - RÉSZLETEK:


Újraszámolják a nyugdíjakat 2024-től! Erre senki nem számított! Fontos része a nyugdíjszámításnak az úgynevezett valorizációs szorzó, amely az adott évben nyugdíjba menők havi nyugdíjának egyik, talán a legfontosabb összetevőjét határozzák meg. Ezek a számok az átlagos nettó keresetekhez igazodnak, azt viszonyítják az érvényes KSH-átlagkereset adataihoz. Ezt minden évben, ha változik az átlagkereset, korrigálják.
A valorizációs szorzókra azért van szükség, mert ezekkel lehet hozzáigazítani a nyugdíjazás előtti évtizedekben kapott fizetéseket a nyugdíjba vonuláskor kapott keresethez. Az érintettek munkával töltött évei alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, de összegszerűen sem lehet direkt beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Mondjuk egy 1990-ben szerzett havi fizetés ma már nyilvánvalóan nem lehet alapja az mostani nyugellátás kiszámításának.
A KSH legfrissebb (2023.szeptember 25-én közzétett) kereseti tájékoztatója fényében a 2023. január-július hónapban mért nettó átlagkereset nominális növekedése 13,9% volt 2022. azonos időszakához képest – jelent meg a nyugdijguru.hu írásában. 2024-ben is folytatódhat az, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában. A nyugdíjguru.hu úgy számol, a 2023. január-július havi kereseti adatok alapján 2024-ben akár 13,9%-kal növekedhetnek a valorizációs szorzók, így nem kell tartani attól, hogy kedvezőtlenebb szorzókkal állapítanák meg a nyugdíj alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal