MOST robbant a hír! Visszahoznák a Vasárnapi boltzárat! - ITT a dátum és a megdöbbentő részletek:


A magyarországi kiskereskedelemben is támogatnák a bolti dolgozók vasárnapi pihenőnapjának piaci alapon történő önszabályozását – mondta a Napi.hu-nak Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke annak kapcsán, hogy pénteken a horvát parlament – évente 16 vasárnap kivételével – megszavazta az üzletek bezárását a hét utolsó napján. A társadalom kulturális és szociálpolitikai intelligenciáját tükrözi egy ilyen kérdés kezelése, amely nem szólhat a vásárlók közötti feszültség generálásáról, az aktuális pártpolitikai érdekekről, sokkal inkább az alapvető emberi értékrendről, egymás iránti érzékenységről – reagált a Napi.hu megkeresésére az Egyenlő.hu keresztényszociális szakszervezet elnöke annak kapcsán, hogy pénteken a horvát parlament megszavazta a szomszédos ország területén a kiskereskedelmi üzletek bezárását vasárnaponként.
Eszerint Horvátországban július elsejétől – a benzinkutak, piacok, vásárok, kórházak, pályaudvarok, repterek, trafikok kivételével – évente legfeljebb 16 vasárnapon lehetnek nyitva a boltok, amelyek időpontjáról a kereskedők dönthetnek majd – írja a 24óra. Bubenkó Csaba rámutatott: Horvátország jelentős arányban él a turizmusból, például a tengerparti üdülőövezetekben a hét végi vásárlásokból, mégis megtehetik, hogy vasárnaponként boltbezárást rendelnek el. A láncok és a kisebb üzletek dolgozói körében nem kérdés a vasárnapi zárva tartás. A mi felméréseink szerint az érintett munkavállalói réteg jelentős arányban üdvözölné a szabad vasárnapot, és csak elenyésző részük mondana rá nemet, például a hétvégi pótlékok miatt – közölte. Mint mondta, ezzel együtt azt is el kell ismerni, hogy a szektorban vegyes a kép, mert – árucsoportonként vagy az üzlet jellege szerint – megosztottak a kiskereskedelmi szereplők és nem szeretnének társadalmi feszültséget a boltbezárásból, még önkéntes alapokon sem. – A lényeg ugyanakkor a vásárló, akihez a kereskedő alkalmazkodik, az igényeit mindenkor kiszolgálja – fogalmazott az érdekképviselő, aki szerint, mivel a hónapok óta magas infláció, az egekbe szökő árak miatt visszafogott lett a fogyasztás az üzletekben, a lakosság immár nagyobb arányban tudna azonosulni az intézkedéssel.
Egyre többen állnak át az online élelmiszer-vásárlásraA kifli.hu online élelmiszerkereskedő bevétele erőteljesen bővült egy év alatt, 2023 januárjában 31 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának adatát. Megemlítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény közel egy éves hatálya alatt a magyarországi kereskedők és a dolgozóik sem jártak rosszul, a korlátozás következményeként nem történtek tömeges boltbezárások vagy létszámleépítések. Támadták, de a vásárlók elfogadták: Hangsúlyozta: hiába támadták egyes politikai erők, a vásárlók elfogadták, a pult mögött álló alkalmazottak pedig kihasználhatták a pihenőnapot. Manapság különösen jelentős lehet a vasárnapi szabadidő szociális szempontú elfogadtatása, mert a megfeszített viszonyok között mindenkinek nagy szüksége van arra, hogy a családjával tölthesse az időt. Ez nem elsősorban gazdasági és főleg nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki az Egyenlő.hu elnöke. Hozzátette, hogy ugyan Európa is megosztott a kérdésben, már látható, hogy egyre több, hagyományosan nemzeti, keresztényszociális értékrendű országban áttörést eredményez a kiskereskedelmi szünnap társadalmi megítélése. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal