MOST ÉRKEZETT: Újraszámítják a nyugdíjakat Magyarországon, most jelentették be!


A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezései szerint a közszolgálati típusú jogviszonyokban dolgozó nyugdíjasokat megillető illetmény és a nyugdíj egyidejűleg nem vehető föl, vagyis az érintett személy nyugdíja a közszolgálati típusú jogviszony tartama alatt szünetel – írja az Infostart, hozzátéve, hogy ez csak öt ágazat képez kivételt, amelyet a kormány külön mentesített a korlátozás alól. A korlátozás alá esnek azok, akik a gyermekjólétben, a gyermekvédelemben, a szociális szférában, a köznevelésben vagy a szakképzésben dolgoznak.
A nyugdíjhatóság az öregségi nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről az érintett bejelentése és a NAV adatközlése alapján hivatalból dönt. Az érintettek a nyugdíjuk szünetelésének időtartama alatt nyugdíjasnak minősülnek, de a keresőtevékenységével szolgálati időt már nem szerezhetnek és a nyugdíjjárulék alapját képező illetményük az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során pótlólagosan nem vehető figyelembe, vagyis a nyugdíj újraszámítása nem kérhető. A nyugdíj csak akkor folyósítható újból, ha a nyugdíjas igazolja a nyugdíjfolyósító igazgatóság számára a közszolgálati típusú jogviszonya megszűnését, a nyugdíjhatóság hivatalból nem kezdi meg a nyugdíj újbóli folyósítását.
A nyugdíj újbóli folyósítása esetén a nyugdíjast a nyugdíja szüneteltetést megelőző összegének az időközi rendszeres nyugdíjemelések mértékével megemelt összege illeti meg. A szüneteltetés megszűnésével azonban a nyugdíj újraszámítása nem kérhető. Jöhet az új korhatár? Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal