Tragédia - Most kaptuk a rendkívül szomorú hírt Korda Györgyről


Korda György gyászol: könnyekben tört ki és majdnem elájult! Elhunyt Máthé Erzsi, ennek hallatán Gyuribácsi nagyon szomorú lett és könnyekben tört ki. Máthé Erzsi ezért még Kossuth-díjas színésznőként is kételkedett magában, és talán azért segítette annyira a fiatalokat, hogy nekik könnyebb legyen. A nemzet színészének búcsúztatója 2023. június 20-án lesz a Fiumei úti sírkertben – emlékét, imádni való, de nehéz természetét legjobb barátnőjével, Gyurkovics Zsuzsa színésznővel idéztük fel. Meghal egy színésznő, és mint a legnagyobbak, az utolsó poént magának hagyja.
Nem lehetett tudni ugyanis, hogy mi szerepel a végrendeletében, de még csak azt sem, hogy egyáltalán hol van. Annyira titokba akarta tartani, hogy a nagy „poén” ne derüljön ki idő előtt, hogy beletelt vagy két hétbe, mire előkerült az utolsó, érvényes példány. „Sváb családba született, Mertz Erzsiként – Gobbi Hilda adta neki a Máthé Erzsi nevet –, de otthon nem kapta meg azokat az alapokat, amire egy gyereknek szüksége van. Nem kapott biztatást, dicséretet, nem is támogatták, hogy színésznő legyen, és bár az édesanyja, aki egyedül nevelte, minden szerepében megnézte, sose volt vele megelégedve. A közönség imádta, ordított, tapsolt, az anyja csak rosszat mondott neki” – meséli Zsuzsika, és megszakad az ember szíve, amikor azt látja, hogy a szülői elismerés hiánya mit okoz még egy olyan nagy formátumú színésznő életében is, mint Máthé Erzsi.
Már Kossuth-díjas színésznő volt, a Halhatatlanok Társulatának tagja, amikor még mindig kételkedett abban, hogy vajon elég jó-e. Pedig a Nemzeti Színházban, majd a budapesti Katona József Színházban is rengeteget játszott, aztán a kabaréjelenetekben is felejthetetlen karaktereket alakított – egyszerre volt drámai, királynői alkat, és vérbeli komika. Mindemellett a nézőtérről figyelte a fiatalok játékát, akikért szorított, akiket pénzzel támogatott, a szeretetét ezzel fejezte ki. „Át tudta érezni, milyen az, ha valaki nem kapja meg azt a figyelmet, törődést, hogy valaki észrevegye a tehetségét, amit segíteni kell.” Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal