Bejelentette a miniszter: Betiltják a gáztűzhelyeket, már a pontos dátum is megvan mikortól! Eddig főzhetünk gázon:



Ez biztosan hatalmas pofon lesz sok családnak! Betiltják a gáztűzhelyeket, már a pontos dátum is megvan mikortól! Az új építésű otthonokban gáz használata nélkül kell megoldani a főzést és a fűtést is: tiltott lesz a gáztűzhelyek beépítése. A hét emeletnél alacsonyabb épületek esetében 2026-tól lép életbe a tilalom, a magasabbak esetében 2029-ben.
Az éttermek és üzletek mentességet élveznek a gáz tilalma alól, a lakóépületeket szeretné ezzel megreformálni New York állam, amely Amerikában elsőként vezet be ilyen tiltást. A kemencék és a propángázas fűtés is tiltottak. Kathy Hochul kormányzó szerint ahogyan korábban szénről gázra kellett átállni, úgy vált ez szükségessé most gázról elektromos áramra. Európában 100 millió ember főz gázzal,hazánkban az otthonok több mint felében áll gáztűzhely, aminek használata idegrendszeri és légzőszervi megbetegedések mellett gyerekek esetében ADHD-hoz is vezethet. A légszennyezettség kockázatát ráadásul hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig egy áltagos magyar életét 4,3 hónappal rövidíti le a rossz levegő.
A legfrissebb kutatások szerint a gáztűzhelyek sokkal környezetszennyezőbbek, mint azt korábban hittük, mivel még kikapcsolt állapotban is folyamatosan szivárogtatnak csekély mennyiségű metánt. Emellett nagy mennyiségben bocsátanak ki nitrogén-oxidot is, ami rontja a beltéri levegő minőségét. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal