Most jött a hír! Hatalmas hajókatasztrófa a Balatonon! – Menekülnek az emberek!



Ilyesmit hall az ember, hogy Balatonon hajókatasztrófa – jó esetben elhúzza a száját, hogy: Na persze…. Titanic…. Pedig bizony volt már rá eset, hogy súlyos baj lett a hajókázásból a mi tavunkon is, és a tegnapi eset is járhatott volna sokkal-sokkal súlyosabb következményekkel. Képzeljük el, hogy lebegünk a magyar tengeren, és egyszer csak az egyetlen biztos ponton, ami a lábunk alatt van – tűz keletkezik. Ráadásul úgy, hogy tudjuk – a tank totál tele 200 liter benzinnel.
Közel vagyunk a parthoz, tehát még magára sem hagyhatjuk az égő hajót, mert ha besodródik a partra, akkor az összes horgonyzó hajó kiéghet… Félelmetes, nem? Az biztos, hogy másodperceken múlhatott az élete annak a három embernek, akiknek a hajójának motorja egy pillanat alatt robbant be Balatonkenese partjainál. Hatalmas szerencséjük volt többször is, hogy nem lett belőle nagyobb katasztrófa. Egyik legnagyobb szerencse az, hogy pont a parton volt dr. Juhász Csaba állatorvos, akinek szerencséje meg volt a vizsgája, és így használhatta a kikötőben várakozó szolgálati motors csónakot. Így a kikötőmesterrel és egyporoltóval felszerelkezve a hajó közelébe mentek, ami ekkor már hatalmas füsttel izzott, égett, s rajta hárman utaztak – egy nő és két férfi. Ekkor már nagy kiabálás volt, sikítozás, jajveszékelés, segélykiáltás – az utasok szabályos sokkban voltak. Próbálták oltani a lángokat saját poroltóval, de nem mentek vele semmire. Mikor az állatorvosék odaértek, ők is a lángokkal foglalkoztak, de csak néhány másodpercet nyertek vele. A hajó utasai azt se tudták szinte hogy mi van, totál pánikban voltak, egyikük még a kabinba vissza akart menni a kulcsaiért, ami ilyenkor lehetetlen küldetés a mérgező füst, és a robbanás veszély miatt.
Aztán ahogy átszálltak a “mentőcsónakba” el is borított mindent a füst és a tűz. Ekkor jött az, hogy nem hagyhatják sodródni az égő hajót, mert ha a part felé halad, akkor a kikötőben álló összes hajónak annyi. Ezért az égő szerkezetet kivontatták messzebb, partközelbe – lakatlan helyre. Ott aztán a tűzoltók végül elárasztották oltóhabbal. A hajó totál roncs lett, teljesen kiégett. Ha nincs a gyors reagálás, akkor még belegondolni is rossz, hogy mi történt volna. Így “csak” köszönet – életüket köszönhették a hajón utazó emberek az állatorvosnak, és a kikötőmesternek. Forrás, Fotó: Blikk.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal