Rendőrségi közlemény: Ha automatánál veszel le pénzt, nagyon figyelj, minden pénzed odaveszhet!- Azonnal tegye EZT, ha megtörténik a baj!



Manapság egyáltalán nem ritka, hogy az internetes bűnözés egyre nagyobb teret élvez, viszont van egy ennél rosszabb hírünk is. A New York-i rendőrség nem rég arról számolt be, hogy az utóbbi időben egy újfajta módszert találtak ki a tolvajok a kártyán lévő pénzek leemelésére, amit nem árt ismernünk, ugyanis arról kaptunk hírt, hogy Magyarországon is volt már példa az ilyen fajta módszerrel való csalásra.
A dolog úgy néz ki, hogy 2-4 fős csapatokból álló tagok kifejezetten az időseket várják mikor sétálnak az ATM-hez. Az automaták mellé a földre hamis pénzt helyeznek el, mintha leejtette volna valaki azokat. Kivárják, amíg az “áldozat” felbukkan, a felvételkor meglesik a PIN-kódját, majd mielőtt a bankkártyát kivenné az adott személy, segítőkészséget színlelve odalépnek hozzá, hogy leejtette a pénzét. Amíg a pénzért lehajol az áldozat, addig a csalók egy gyors mozdulattal kiveszi az ATM-ből a bankkártyát és egy hasonló, hamis bankkártyát tesz a helyére, majd gyorsan eltűnnek a helyszínről. Nagyon rövid időn belül egy másik automatánál a megszerzett PIN-kóddal leemelik a kártyán lévő maradék pénzt.
Ha lehajol az áldozat a csali készpénzért, akkor egy villámgyorsan dolgozó rabló kirántja a bankkártyáját az ATM-ből, időnként még azonos grafikájú másikat is tesz a helyére, majd a körülményektől függően a banda többé vagy kevésbé látványosan távozik a tett helyszínéről. A csalók kifejezetten az idősebb áldozatokra koncentrálnak, mivel ők már nem látnak olyan jól, lassú a mozgásuk és feledékenyek is. A fent említett bűnözési-forma egyelőre hazánkban még nem terjedt el jelentősen, de nem árt tudni erről és óvatosnak lenni. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal