Nem gondolnád, milyen elképesztő összeg Ferenc pápa havi fizetése



Ferenc pápa nem a rongyrázásáról ismert. Nem igazán a földi javak gyűjtögetéséről szól az élete, és ami van – mert egész élete során nyilván csak képződött valamiféle vagyona – azt sem mutogatja. Az egyházfő saját maga döntött a neki járó összeg nagyságáról. Van ez így máshol is… Mint ahogy a katolikus egyház szolgáinak (olaszország) járandóságaira is ő tett pontot.
Egy olasz plébános havi 1100 Euró-t tesz zsebre. A püspökök nagyjából 3000-et, a bíborosok pedig ennek a majdnem dupláját. No de akkor a pápa, aki mindnek a főnöke mennyit kaphat? Ez az összeg könnyen számszerüsíthető, mert egyszerűen semmit. Ferenc pápa lemondott a fizetségéről, de minden más bevételről is, sőt még az adományokról is. Mint ahogy az összes őt megelőző pápa is tett. Ferenc pápa minden vagyonát a rászorulóknak és a szegényeknek adja, csak annyi maradk a “háznál”, ami megélhetését szolgálja. Illetve van egy biztos éves jövedelme: egy arany, egy ezüst, és egy réztallér. Ezek egy részét is általában eladományozza.
Természetesen ha “nyugdíjba” vonulna, akkor járna számára egy havi össze, ami nagyjából 1 millió forinttal ér fel. Csakhogy a pápák ritkán vonulnak nyugdíjba… És itt az órája – egy nagyjából 2000.-Ft-ot érő időmérő szerkezet…. Csak semmi urizálás, nem az a lényeg!
 

AKTUÁLIS:

Főoldal