Hatalmas 5.2-es földrengés rázta meg Romániát - Mutatjuk a megdöbbentő részleteket:



A Román Földtani Intézet jelentése szerint a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Romániát hétfőn 16.58-kor. A rengés epicentruma Gorj megyében volt. A földmozgás 15 km-es mélységben történt. Nem sokkal az első után egy második, 3-as erősségű földrengés is bekövetkezett ugyanott. A Maszol kolozsvári szerkesztőségében is érezni lehetett a földmozgást, az asztalokon lévő monitorok billegni kezdtek és a számítóképek fém dobozai beremegtek. A földtani intézet rövid közlése alapján 16:58:06-kor jelentős, 5,2-es erősségű földrengés történt Olténiában, Gorj megye térségében, 15 km mélységben. A földrengés Nagyszebentől 102 km-re délnyugatra, Craiovától 107 km-re északnyugatra, Piteștitől 137 km-re nyugatra, Temesvártól 166 km-re keletre, Kolozsvártól 179 km-re délre, Aradtól 183 km-re délkeletre, Brassótól 196 km-re nyugatra, Belgrádtól 218 km-re keletre, Zemuntól 222 km-re keletre, Ploieşti-től 224 km-re nyugatra történt.
A Rendkívüli Helyzetek Főfelügyelősége közleményben közölte, hogy hétfő délutáni romániai földrengés következtében „nem érkezett hívás 112-es egységes segélyhívószámra, és nem jelentettek vagyoni károkat vagy áldozatokat”. Az Országos Földfizikai Intézet szerint ugyanakkor a földrengést több településen is érezhető volt. Târgu Jiu, Craiova, Temesvár és Nagyszeben lakosai közül többen írták a közösségi médiában, hogy érezték a földrengést. Az utórengés sokkal gyengébb volt: Újabb, a Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés történt hétfőn 17.21-kor a Gorj megyei Olténiában - közölte az Országos Földfizikai Kutatási és Fejlesztési Intézet (INCDFP).
A földrengést 15 kilométeres mélységben regisztrálták, és Nagyszebentől 109 km-re délnyugatra, Craiovától 111 km-re északnyugatra, Pitestitől 146 km-re nyugatra történt. Gheorghe Mărmureanu szeizmológus a Libertateának elmondta, hogy a Gorj megyei földrengés nem ad okot aggodalomra. „A Târgu Jiu-i terület szeizmikus övezetként ismert abban az értelemben, hogy gyakran fordulnak elő földrengések. (...) Természetesen a törökországi földrengések feszültséget okoztak, de nem erről van szó. Nem lehet összefüggés az itteni szeizmikus tevékenység és a Törökországban történtek között” – mondta az Országos Földfizikai Intézet tiszteletbeli igazgatója. - a Maszol.ro portálról. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal