Horror jöhet a boltokban! Újabb brutális drágulás jöhet, és várhatóan jön is EZEKNÉL az alapvető termékeknél – magyarok, EZ durva lesz!



Figyelem! Több élelmiszer ára is jelentősen emelkedhet a közeljövőben. Ezek közül az egyik a vöröshagyma. A Magyarországon lényegében alapélelmiszernek számító zöldségféle még a piacokon is 4-600 Ft-ba kerül – fajtától és minőségtől függően. Már most is lényegesebben meggondoltabban vásárolnak belőlük, mint egy-két évvel ezelőtt. Ám a hozzáértők szerint a drágulás nem itt fejeződik be. Tavaszra akár 50-60 százalékkal is emelkedhet az ára. Így a vöröshagyma kilója akár 6-800 Ft is lehet, a többi, mint a nagy fehér hagyma, vagy a lila hagyma elérheti akár az ezer Ft-os kilónkénti árat – akkor, amikor a minőség már valójában a leggyengébb, hisz a hagyma érzi a tavaszt, és elkezd hajtani vásárlás után – szinte napokon belül.
A drágulás oka a tavalyi aszály, hisz így jóval kevesebb hagymát tudtak betakarítani, ezért a termelés veszteséges lett.Hozzájárult a dráguláshoz, hogy a vetőmagvak és permetszerek ára is emelkedett. Jelenleg Magyarországon jóval kevesebb területen termesztenek hagymát, mint pár évtizeddel, vagy akár pár évvel ezelőtt. Ezért a termés sem elég a lakosság ellátására, így importra szorulunk ebből a termékből – is. Csakhogy a partner országokban is szárazság volt, náluk is kevesebb a termés. A hagyma vásárlás a kereskedőknek így plusz terhet és anyagi befektetést jelent – ezek az okok csapódnak le a fogyasztókra. Pedig már így is jelentős a drágulás, hisz nem teljesen egyetlen év alatt majdnem 100 százalékkal kell többet fizetni érte. A kakaó és a csokoládé áránál is jelentős drágulás várható. Ennek oka az, hogy a termelőktől nagyon olcsón vásárolják fel a terméket (kakaóbab). Így nincs pénz fejlesztésre.
Ráadásul a fiatalabb generáció már nem igazán akar ezzel a nehéz, kiszámíthatatlan eredményekkel kecsegtető munkával foglalkozni, úgyhogy a jelenlegi dráguláson felül rövidesen olyan áremelkedés várható e téren – ha meg akarják menteni az ágazatot – ami akár luxuscikké is teheti ezeket a termékeket. Nigériában – a legnagyobb kakaó exportőrnél – készpénzellátási problémák vannak, így a kivitel visszaesett hatalmas mennyiséggel, a teljes háromnegyedével. Ehhez jött még a szárazabb időjárás – mint tudjuk: szegény embert még az ág is húzza. A manapság áremelkedésre gyártott magyarázatokat itt nem lehet bevetni, hisz sem az ukrán háború, sem az energiaválság ténylegesen nem hatott erre a problémára. A kakaónál mindig a mennyiség és a minőség befolyásol. Mindkettőt jelentősen befolyásolja az aktuális időjárás – amire pedig kihat a klímaváltozás. A kakaó ára pedig jó pár termékre kihat – legjobban a csokoládéra… Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal