Szomorú hír jött péntek délutánra – Hatalmas név távozott közülünk!!



Szomorú hír jött péntek délutánra – Hatalmas név távozott közülünk! Elhunyt Dr. Bíró Gábor, a köztiszteletben álló tatabányai sportfőorvos és fizioterapeuta. Nyolcvanegy esztendős korában elhunyt Dr. Bíró Gábor a TBSC egykori sportfőorvosa, a Szent Borbála Kórház, a Bányász Gyógyfürdő fizikoterápiás főorvosa. A bányászcsaládból származó népszerű szakember a Borsod-megyei Felsőnyárádon született 1941. október 28-án. Már általános iskolás korában érdeklődött a biológia iránt, amely a diósgyőri középiskolában csak fokozódott. Ekkor gondolt először arra, hogy orvos lesz. 1965-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, majd két évig a Belgyógyászati Klinikán dolgozott. Az egyetemen ismerte meg feleségét, a tarjáni származású Brunner Rózát. Még végzős hallgató volt amikor megnősült, majd hamarosan megszületett első leánygyermeke, Mónika.
Egy ismerőse révén Oroszlányba került, ahol lakást és bányaüzemi körzeti orvosi állást kapott. Később Kinga és Andrea megszületésével bővült a család. Hét évig dolgozott ebben a beosztásban, közben egyre sűrűbben foglalkozott sportolókkal. A TBSC nagytekintélyű elnöke, Bödecs József hívására 1975-től a kiemelt bányászegyesület főfoglalkozású sportfőorvosa lett. A szakvizsga megszerzése után letette a reumatológusi és fizikoterápiás szakorvosit is. Nemcsak a sérült sportolók gyógyításában, hanem a versenyekre való felkészítésében, a sérülések megelőzésében és a rehabilitációban is részt vett. Harcos ellenzője volt a különböző doppingszereknek. Világklasszis súlyemelőket, labdarúgókat, kézilabdázókat kezelt, akikkel bizalmas, baráti kapcsolatot alakított ki. Egy alkalommal megválasztották a kézilabdacsapat tiszteletbeli játékosának. A sportolókkal együtt európai és világversenyeken, olimpiákon képviselte a magyar színeket. Évekig a magyar súlyemelő válogatott csapatorvosaként tevékenykedett. 2003-as nyugdíjba vonulása után sem szakadt el szeretett hivatásától.
Vállalkozóként tért vissza és tudását, tapasztalatait egészen 70 éves koráig kamatoztatta. Három évtizedes munkásságát emléklappal és dísztállal ismerte el a megyei önkormányzat. 2015-ben aranydiplomát vehetett át orvosi végzésének 50. évfordulóján. Egy kiváló és népszerű szakember távozott, akinek emlékét kegyelettel őrizzük, emlékezett meg Facebook oldalán a Tatabányai futballtörténelem csoport.

AKTUÁLIS:

Főoldal