Havazik! Leesett az első hó hazánkban! 25cm-es hó esett! Most már biztos: Az elmúlt 100 év egyik leghidegebb és a leghosszabb tele jöhet idén?! Borzalmas hideggel érkezik a valódi tél! ITT az előrejelzés!



Leesett az első hó! 25cm-es hó esett! Most már biztos: Az elmúlt 100 év egyik leghidegebb és a leghosszabb tele jön most! Itt az előrejelzés! Ausztriában több helyen is kiadós havazásra ébredtek az alpesi területeken, de hazánkban is esett. Az Alpokban még most is havazik, az előrejelzések szerint pedig még egy ideig hótakaró fogja ellepni az eredetileg őszi tájat. A fűtési szezonnak persze nem tesz jót ilyen energiaválságos időkben a korai télkezdet, hisz még csak szeptember van, reméljük, nem jön erre egy hasonló hideghullám, legalábbis egyelőre. Az Alpokban már a 2000 méteres szint alatt is több helyen alakult ki jelentős havazás.
A hegység északi vonulatait északnyugat felől folyamatosan érik el a kisebb-nagyobb csapadékgócok, míg déli részén egy mediterrán ciklon csapadékrendszere okoz havazást. Az egyik osztrák apartman a Facebook-oldalán fotókat is közölt, amelyen úgy tűnik, a télies időjárás miatt vastagabb kabátot kell húznia az ott élőknek. Tíz perc leforgása alatt minden volt a kis hotelnél, az esőtől a hóig, és a hó nyert: Az Időkép szerint a Svájci-Alpokban, 1948 méteren fekvő Klausen-hágón már 25 centiméteres a hóvastagság. Nem véletlenül, - írták - hiszen a hágó az északnyugati áramlásra merőleges hegyvonulaton (luv oldalon) foglal helyet, ahová kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan érkezeik a csapadékutánpótlás. Kárpátokban is havazik:
Erős lehűlés várható a következő napokban Ukrajnában, riasztást is kiadtak, a Kárpátokban pedig már a hó is megérkezhet – jelentette a Kárpáti Igaz Szó. A következő napokban erősen lehűl az idő Ukrajnában, a magyar határ túloldalán nagy mennyiségű csapadékot várnak, ami a Kárpátokban hó formájában érkezik – írta a Kárpáti Igaz Szó, a Korrespondent.netre hivatkozva.

A Kárpárok csúcsain 5 centiméteres hó is eshet az országos hidrometeorológiai központ szerint. A Keleti-Kárpátokra zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra másodfokú narancssárga figyelmeztetést adtak ki, akár 40-50 milliméter eső is lezúdulhat.
A Tisza ukrajnai szakaszán a napokban 0,9-1,3 méterrel is megemelkedhet a vízszint, árhullám vonul le a hét végén. A Kárpáti Igaz Szó még a nyár derekán végzett internetes közvélemény-kutatást, és akkor a válaszadók többsége, 71 százaléka tartott attól, hogy nem lesz elég földgáz a télen Ukrajnában. Lesz elérhető árú fűtés – emlékeztetett a kormányzati ígéretre egy hónapja a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko, mégis arra kérte az ukrán főváros lakóit, hogy nem tervezhető problémák esetére tároljanak be meleg ruhákat és takarókat a télre. Európában sok helyütt – Németországban és Franciaországban is – téli energiahiánytól tartanak. Nem kezdett el visszafagyni a sarkvidék, ez extrém telet eredményezhet Magyarországon is. Bár már hamarosan novembert írunk, még mindig nem kezdett el visszafagyni a nyáron megolvadt sarkvidéki óceán, írja az OMSZ alapján a HVG. Ilyen sosem volt még eddig: amióta figyelemmel kísérik az időjárási méréseket, október végére mindig elkezdődött a jégképződés a Szibériánál található Laptyev-tengeren.
A teljesen más ütemben haladó visszafagyás pedig nem csak a sarkvidékre van hatással. "A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából" - idézte a figyelmeztetést a HVG. Ennek következtében Magyarországon is extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet a jelenlegi példátlan helyzet, ugyanis ha a megszokottnál 15-20 fokkal tartósan magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, azonban a korábbi tapasztalatok alapján joggal aggódhatnak a brutális hazai tél miatt a meteorológusok. címlapfotó:illusztráció !

AKTUÁLIS:

Főoldal