Nagyon FONTOS levelet kap minden magyar a napokban: ha kidobod akkor 200.000 forintos bírságot kaphatsz!! - Ön megkapta már?!



Elindult a 2022. évi népszámlálás, amit online október 1. és 16. között lehet kitölteni. A kapott értesítést pedig nem érdemes figyelmen kívül hagyni, ugyanis 200 ezer forintos büntetést is kaphat az, aki nem vesz részt benne. Október 1-jén elindult a nép- és lakásszámlálás, a KSH által tízévente lebonyolított legnagyobb statisztikai adatgyűjtés. Az egész országban egyidőben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.
A népszámlálás során minden magyar állampolgárnak egy személyi kérdőívet kell kitölteni, aki október 1-jén Magyarországon él, illetve azoknak is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak. Valamint a külföldi állampolgárok sem kivételek abban az esetben, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak. Lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén minden lakásról, lakott üdülőről és egyéb lakott lakóegységről, illetve a közösségi éjszakai elhelyezésre szolgáló intézményekről. A népszámlálásban részt venni mindenkinek törvényi kötelezettsége, így, ha ezt megtagadja valaki az súlyos következményekkel járhat:
Közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke akár 200 ezer forintra is rúghat. Fontos, hogy – a nem lakott üdülők kivételével – az üresen álló ingatlanokról is adatot kell szolgáltatni. A kötelező kérdések mellett olyanok is lesznek, amelyek megválaszolása önkéntes. Ezek az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a nemzetiségi hovatartozásra, valamint az anyanyelvre és a családi, baráti körben használt nyelvre, illetve a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések. Október 1. és 16. között mindenki önállóan töltheti ki a népszámlálási kérdőívet a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon, a postán megkapott felkérőlevélben található belépési kód segítségével. Amennyiben valaki nem találja a belépési kódot tartalmazó felkérőlevelet, az Ügyfélkapun keresztül tud új belépési kódot igényelni.
Aki esetleg elakad a népszámlálási kérdőív önálló kitöltése során, vagy kérdése merül fel, a nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdésekre, ezenkívül hívhatja az e célra létrehozott ingyenes, információs telefonszámot: +36–80–080–143. címlapfotó:illusztráció! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal