GYÁSZOL A VILÁG! II. Erzsébet királynőtől Búcsúzunk! – Ezért halt meg a brit uralkodó:



96 éves korában meghalt II. Erzsébet – jelentette be a brit királyi család a Twitteren. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. II. Erzsébet, az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája 1952. február 6. óta uralkodott. 25 évesen lépett apja, VI. György helyébe, annak halála után. Erzsébet 1926. április 21-én született, apja akkor még York hercege volt, aki 1936-ban lépett a trónra.
Erzsébet első nyilvános szerepléseire trónörökösként a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp tavaly áprilisban bekövetkezett haláláig. Négy gyermekük született: Károly walesi herceg, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja. Erzsébet hetven évig tartó uralkodása bővelkedett a politikai változásokban: a gyarmatbirodalom felbomlásától az észak-írországi konfliktuson át az Egyesült Királyság uniós csatlakozásáig, majd az EU-tagságnak véget vető brexitig.
A királyi családnak is számos megrázkódtatást kellett átélnie ez idő alatt, melyek közül kiemelkedett a trónörökös Károly és Diana walesi hercegné házasságának válsága, válásuk, illetve Diana halála a rá következő évben, 1997-ben. A Buckingham-palota csütörtökön közölte, hogy a királynő orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai aggasztónak találták egészségi állapotát, amiről értesítették közvetlen hozzátartozóit, akik csütörtökön a skóciai Balmoralba, a királynő nyári rezidenciájaként szolgáló kastélyba mentek. II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.
Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik. Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Ő volt a negyvenedik angol, illetve brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal