PERCEINK VANNAK HÁTRA: BRUTÁLIS FELHŐSZAKADÁS ÉRKEZIK! ERRE a17 megyére riasztás jött: - Aki itt él, zárjon be mindent, hatalmas vihar érkezik, mutatjuk mikor!



Egyre többfelé pattanhatnak ki ma zivatarcellák, és a nap folyamán ismétlődő zivatartevékenységre számíthatunk. Legkisebb valószínűséggel a nyugati, határ menti területeken fordulhatnak elő zivatarok a délutáni órákban. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) és viharos (~60-70 km/h, főként az északkeleti harmadban ~80 km/h) széllökés is kísérhet.
A légkör az esti, késő esti órákban is aktív marad, a zivatartevékenység éjjel főleg a Dunántúlra és a déli megyékre koncentrálódik (a délutánihoz hasonló kísérőjelenségekkel).

Még pénteken is szórványosan számíthatunk zivatarok kialakulására, előbb a dunántúli, majd a középső tájak és az Északi-középhegység felé vonul a zivataros csapadékzóna. Összességében legnagyobb számban a középső tájakon, legkisebb számban és eséllyel pedig a Tiszántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Péntek estére fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam. A zivatarok útját rövid idő alatt intenzív csapadék (ált. >10-20 mm), szélerősödés (>40-60 km/h), és jégeső kísérheti - figyelmeztetnek a szakértők. Pénteken az Alpokalján viharossá fokozódik az északi szél, a déli óráktól a legerősebb széllökések elérhetik, meghaladhatják a 70 km/h-át.
Estére veszít erejéből a szél. Szombat napközben legnagyobb valószínűséggel az ország középső, észak-déli sávjában, illetve a keleti határvidéken alakulhatnak ki zivatarok, de az előző napokhoz képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm), esetleg nagy csapadék (rövid időn belül > 15-20 mm) kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecsengenek a zivatarok. Vasárnap az ország legnagyobb részén veszélyes időjárási jelenség nem lesz, de délután a keleti határvidéken egy-egy zivatar kialakulása nem kizárt. 2022.06.11. 09:51 Országos Meteorológiai Szolgálat

AKTUÁLIS:

Főoldal