MOST ÉRKEZETT! Bejelentették: Már a nők is kaphatnak behívóparancsot? EKKOR jön az általános hadkötelezettség újbóli bevezetése Magyarországon, amit nőkre is kiterjesztenének!A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik fő ideológusa az orosz–ukrán háború kapcsán írt véleménycikket, amelyben nemzeti konzultációval döntené el az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését Magyarországon. Az orosz–ukrán helyzetről, a magyar választások eredményéről és az ellenzéket irányító háttérhatalomról szóló véleménycikket publikált a Pesti Srácok felületén Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója.
Schmidt szerint az idei parlamenti választásokat azért nyerte meg a Fidesz–KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak pedig eközben gazdasági és járványügyi válsággal, most pedig a háborúval is meg kellett küzdenie. A Telex szemléje szerint Schmidt Mária a háború kapcsán elismeri ugyan, hogy azt Oroszország indította Ukrajna ellen, de szerinte a most zajló konfliktus az Egyesült Államok háborúja, amelynek feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye.
Azt írja, hogy az oroszokra kirótt nyugati szankciók elsődleges kárvallottja Európa, de a szankciókkal az USA Vlagyimir Putyin orosz elnököt akarja eltávolítani Oroszország éléről. Schmidt a magyar ellenzéki politikusok mögött is az Amerika-párti vezetőket sejti, akik „egy hazafias népfront 2.0-t szerveztek Orbán ellen”, de végül a „demokráciaexport bukása miatt szálka maradtunk a nyugat szemében”, és emiatt indították el Magyarország ellen a jogállamisági eljárást is. A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”. Itt emeli ki, hogy szerinte újra be kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni, erről pedig nemzeti konzultációval döntene. A hadkötelezettséget az Alaptörvény a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő.
Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli. Ezt terjesztené ki Schmidt Mária a nőkre is. A Magyar Honvédség állományának mintegy 20 százaléka nő. Nem szabad különbséget tenni nemek alapján az egyes katonák között – hangsúlyozta Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a női altisztekkel foglalkozó konferencián Szentendrén, április 26-án. Erre vannak kiváló külföldi példák is, az Egyesült Államok hadseregében ez már régóta jól működik – mondta beszédében a dandártábornok. Elmondta azt is: ebben témában még nem rendeztek konferenciát, így a mostani fórum történelmi lehetőséget jelent a különböző vélemények ütköztetésére, illetve a tények megismerésére. Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa előadásában elmondta: nem szerencsés a katonát nőként vagy férfiként meghatározni, hiszen a hadseregben sem pozitív, sem negatív diszkrimináció nem éri a különböző nemeket; a katonákat elsősorban kötelességeik, feladataik és felkészültségük alapján különböztetik meg.
Általános elvárás az altisztek felé, hogy valódi szakemberként végezzék a rájuk bízott feladatot, s rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, amelyek szükségesek a parancsok végrehajtásához. Úgy látta, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerének a záloga a felkészült és jól kiképzett altiszti állomány. Lapunk kérdésére a főtörzszászlós elmondta azt is: folyamatosan emelkedik a nők aránya a honvédségben, aminek hátterében a kiszámítható életpálya állhat, ez teszi vonzóvá a katonanők és férfiak számára a szolgálatot. „A Magyar Honvédségben – én azt látom – nagyon sok vezető beosztásban lévő katonanő van, s most nő fel az az altiszti generáció, amely nem kér különbségtételt, igenis szilárdan ragaszkodnak a szolgálathoz, s az egységes elvárások támasztásához" – fűzte hozzá,írja a honvedelem.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal