ORSZÁGOS RIADÓ! MA ORSZÁGSZERTE nagyon ijesztő jelenségnek leszünk tanúi! - Erre készüljön ÉS SEMMIKÉPPEN NE ESSEN PÁNIKBA!!


Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor. Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan. Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanishétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:  „Figyelem, ez próba!
Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs.
Ez a rendszer próbája.”Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés. Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal