Drasztikus, már már embertelen áremelés! Aranyárban mérik a tojás darabját..! Fogadjunk, hogy nem találja ki, mennyibe is kerül EGY darab tojás most húsvétkor:


Már 100 forintba is kerülhet a tojás darabja a boltokban, de a piacokon is többet kérnek érte idén. Hatalmasat drágult a tojás az utóbbi hetekben, van, ahol 20 forinttal került többe, mint korábban. Az emberek azt mondják, hiába drága, akkor is meg kell venni húsvétra a sonka mellé.
Ebben az időszakban egyébként ötször annyi fogy, mint az év többi napján – derült ki a Tények videójából. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani. Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábban jelentős ukrán tojásimport is akadozik.
A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt árat. Ez az árszint már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését, és garantálja a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát. A fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben fogják megérezni: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.
Magyarországon 1,27 milliárd tojást termeltek tavaly a regisztrált gazdálkodók, mintegy 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó tojásfogyasztásra vonatkozó legfrissebb, 2020-as KSH-adat szerint átlagosan 240 tojást fogyasztott minden állampolgár, nagyjából annyit, mint tíz évvel azelőtt.

AKTUÁLIS:

Főoldal