Egy ukrán nő 17 kilométeren át menekült öreg kutyájával a vállán: “Nem tudtam elhagyni. Ő a család része” Megható helyszíni fotók:


Alisa 35 éves, egyike azoknak az embereknek, akiknek el kellett menekülniük az orosz invázió által feldúlt Ukrajnából. Kijevben élt a családjával, és a bombázások elől egyik napról a másikra Lengyelországba kellett menekülnie. Megható történet járja be a közösségi médiát Ukrajna szívéből.
Az egész egy fotóval kezdődött, amelyen egy ukrán nő a vállán cipelte öreg kutyáját, hogy biztonságban kijuttassa az országból. A kutya egy 12 és fél éves német juhászkutya, Pulya, aki túl öreg ahhoz, hogy nagy távolságot sétáljon. Ezért a gazdája, Alisa 17 kilométert cipelt a hátán, hogy átvigye magával a határon, ahol a bombák már nem jelentenek veszélyt rájuk. Az ukrán Alisa február 23-án, az oroszok bevonulása előtti napon veszítette el 59 éves édesapját. Az invázió miatt nem is temethette el az apját, a teste a kórház hullaházában maradt, ahol kilehelte a lelkét.
A férje sem áll hozzá közel, ő több száz másik férfival együtt maradt Ukrajnában a városukból, hogy megvédjék az országot a kegyetlen megszállókkal szemben. El kellett hagynia Ukrajnát a gyermekeivel, hogy biztonságba helyezze őket. “Számítógépes programozó vagyok, egy német cégnek dolgozom” – mondta a nő a The Guardiannek – “Ők segítettek kijutni Ukrajnából Lengyelországba. Kijevből egy Peugeot 307-essel indultam el. Kilencen voltunk, én, az anyám, a nővérem, a két férjünk, négy gyerek és két nagy kutya, köztük egy idős német juhászkutya. Lehetetlen volt mozogni az autóban. 16 órán át autóztunk egy Kijevtől 140 km-re lévő faluba” – tette hozzá az ukrán nő.
A menekültet elküldték a sofőrök, mert túl nagynak tartották a kutyát A csoport, amellyel elindultak Ukrajnából, úgy döntött, hogy egy éjszakára megállnak egy faluban, és onnan 17 kilométert gyalogolnak a lengyel határig: “Hajnali négykor indultunk: mínusz hét fok volt. Nehéz út volt hegyek és folyók között. A gyermekeim sírtak a hidegtől. Én is sírni akartam, de nem adhattam fel… az én ötletem volt, hogy menjünk a határra” – mondta Alisa. Így hát hosszú, kétségbeeséssel és kimerültséggel teli útjuk volt. A velük lévő családi kutya, Pulya mindent megtett, hogy együtt haladjon a csoporttal, de mivel túl öreg volt, nehezen tudott lépést tartani.
Egy kilométer után a földre esett, és nem tudott felállni. “Megállítottam néhány autót és segítséget kértem, de mind elutasítottak. Valóban azt tanácsolták, hogy hagyjuk a kutyákat. De ők a családunk részei. A kutyám velünk élt minden boldog és szomorú pillanatban. Édesanyámnak csak a kutyája maradt meg a korábbi életéből” – mondta a nő. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

AKTUÁLIS:

Főoldal