1 PERCE érkezett! MEGTÖRTÉNHET A LEGROSSZABB?! A híradó is bemondta! Retteg a világ: Putyin 20 perc alatt indíthat atomháborút. IDE csapna le először:


Vlagyimir Putyin orosz elnök sokkolta a világot az atomarzenál élesítésével. Moszkva – Megtörténhet, hogy valóban levegőbe emelkednek a nyugati országokat fenyegető orosz atomrakéták? Bekövetkezhet mindenki rémálma, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke megnyomja a „piros gombot”? A világ ismét találkozhat az elátkozott gombafelhővel?
Alapjaiban rengette meg a Föld valamennyi államát az orosz elnök vasárnapi bejelentése, miszerint készenléti állapotba helyezte az orosz nukleáris haderőket, a nyugati és amerikai fenyegetésekre és az országa biztonságát fenyegető szankciókra válaszul. Az orosz haderők egy hete indítottak átfogó támadás Ukrajna ellen, ám a nyilvánvaló túlerő ellenére nem sikerült villámháborúval maguk alá gyűrni a hősiesen védekező hazai csapatokat. Sőt a veszteségek egyre nőnek, a roham pedig megtorpanni látszik, s mindemellett dollár milliárdokban mérhető gazdasági károkat okoznak az Oroszországnak válaszként meghozott nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi szankciók.
A világ legnagyobb atomhatalma Oroszország: repülő, rakéta és tengeralattjáró segítségével lehet a gyilkos töltetet a célpontra juttatni. A világ legnagyobb nukleáris készlete Oroszország birtokában van. A pánikhelyzetet csak tetézte az orosz állami televízió, a Russia 1 vezető hírolvasója, Dmitrij Kiszeljov egyenesen az atomháború elindításával fenyegette meg a Nyugatot, a világot. – Tengeralattjáróink közel ötszáz nukleáris robbanófejet tudnak kilőni, ez pedig elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államokat és a teljes NATO-t elpusztítsuk – mondta. Vajon a fenyegetésből lehet valóság? A Russia 1 televízió vezető hírolvasója, Dmitrij Kiszeljov a világ elpusztításáról beszélt. – Valóban az egész világ népességét képes elpusztítani az a mennyiségű atomfegyver, amely az orosz elnök irányítása alá tartozik. Ám ezen hangzatos fenyegetések ellenére is minimális esélyt látok arra, hogy akár egyetlen ilyen eszközt is bevetne Oroszország – mondta Kis-Benedek József egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő.
– A jelenlegi kiélezett háborús helyzetben szerintem Putyin taktikai lépésnek szánta a bejelentést, teszteli a nyugati reakciókat. Tisztában van vele, hogy a lehetséges válaszcsapások elkerülhetetlenek, ami borzalmas következményekkel járna Oroszországra nézve is. A brit Daily Mail forrásai szerint Oroszországnak jelenleg 6257 atomfegyvere áll bevetésre készen, ezek különböző kategóriákra oszthatók. Az Egyesült Államoknak ezzel szemben 5550 hasonló fegyvere van, Európában még a britek és franciák rendelkeznek atomfegyverrel, 225, illetve 290 darab áll rendelkezésére. Az orosz eszközök alapvetően három csoportra oszthatók, a repülő fedélzetén, a rakétákkal és a tengeralattjárók segítségével célba juttathatók. Az orosz haderőknek több mint hatezer atomfegyvere van, különböző típusúak és hatóerejűek.
A legnagyobbakat és a legerősebbeket, az óriási méretüknél fogva csak speciális teherszállító repülőkkel lehet a cél fölé juttatni. Ilyen módon tesztelték a világ eddigi legnagyobb nukleáris bombáját, a „Cár”-nak elnevezett hidrogénbombát is. Még 1961-ben a Jeges-tenger egyik szigete felett, 4000 méteres magasságban hozták működésbe, s azóta sem állítottak össze hasonló erejű fegyvert. A jelenleg hadrendben lévő hadászati rakéták közül a legutóbb kifejlesztett „Sátán2” típus azonban ugyancsak rendkívül fenyegető, közel 25 ezer kilométeres sebességgel repül az űrben, gyakorlatilag védhetetlen, pusztító ereje pedig sok százszorosa a második világháborúban, a Hirosimára ledobott amerikai atombomba erejének.
Számítások szerint katasztrófát idézne elő mintegy félmillió négyzetkilométeren, amely csaknem megegyezik Franciaország teljes területével. Ennél lényegesen enyhébbek a kisebb hatótávolságú és sebességű rakétákra, vagy manőverező robotrepülőkre szerelhető , illetve tengeralattjárókról indítható töltetek ereje. – Egy atomtöltettel felszerelt rakéta egy Budapest méretű várost a földdel tehetné egyenlővé, a legkisebb töltetek nagyjából egy ekkora város negyedét – tette hozzá Kis-Benedek József.
– Az orosz atomfegyverek indításának négy fokozata van. A elnök készültségi utasítása az első ezek közül. Ezen túlmenően még három fázisra van szükség ahhoz, hogy az elnöki utasítást követően levegőbe emelkedhessen egy ilyen fegyver. Ez összességében húsz-huszonöt percet vesz igénybe. Forrás: Blikk.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal