HIVATALOS! Ennél rosszabb hírrel nem is kezdhettük volna a februárt! A legrosszabb hírt maga Müller Cecília jelentette be...


Rusvai Miklós szerint napokon belül tetőzhet az ötödik járványhullám itthon. Az elhunytak és a kórházban ápoltak száma azonban várhatóan február közepéig még emelkedni fog. Napokon belül tetőzhet a járvány ötödik hulláma Magyarországon, az elhunytak száma azonban még egy ideig, legalább február közepéig emelkedni fog – így számol Rusvai Miklós, víruskutató, aki az RTL Híradónak nyilatkozott.
Szerinte a legrosszabb napokon 150-160 elhunytra lehet számítani. Bár a fertőzöttségi rekordok szinte minden országban megdőltek az omikron miatt, a halálozás mindenhol elmaradt a korábbi csúcsoktól. Kishíján lefújták a vasárnapi meccset a PMFC stadionjában, a pécsi klubnál ugyanis 12-en kapták el a koronavírust. A csapat vezetése emiatt szerette volna, ha elhalasztják a mérkőzést, de ezt nem engedték meg nekik. Hála isten enyhe tünetekkel vészeli át mindenki.
Maximálisan betartjuk a protokollt, amit a sportorvosok előírnak, kérvényeztük a hét elején az MLSZ-nél, hogy a mérkőzést halaszthassuk el – mondta Kránitz Ákos a klub igazgatója. A labdarúgó szövetség azonban úgy döntött, a meccs nem maradhat el. Közben országszerte is egyre több a beteg, az aktív fertőzöttek száma már a negyedmillióhoz közelít, és emelkedik a kórházban lévők és az elhunytak száma is. Rusvai Miklós víruskutató szerint napokon belül elérjük az ötödik hullám csúcsát, ám ez nem a járvány végét, csak a mérséklődését jelenti majd. Csökkeni fog, de én úgy gondolom, hogy a koronavírus egészében ugyanúgy május végén fog visszavonulni, mint ahogy tavaly és tavalyelőtt, tehát addig, ha alacsony esetszámban is, de viszonylag többet fogunk látni, mint a nyári szezonban – mondta Rusvai Miklós.
Erre lehet következtetni a nemzetközi tapasztalatokból is, ugyanis több országban 3-4 hétig tartott az emelkedés. Az esetszámok azonban a csökkenés után sem tértek még vissza a hullám előtti szintre. Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy a kórházban lévők száma egy ideig még emelkedni fog, ahogyan az elhunytaké is, ami február közepére a duplája lehet a mostaninak, de nem lesz olyan magas, mint a harmadik hullámban volt. Jó hír az is, hogy Falus András immunológus szerint most már teljesen egyértelmű, hogy az omikron hiába terjed gyorsabban, enyhébb tüneteket okoz.
Az idős leromlott immunrendszerű krónikus betegségben szenvedők az áldozatok, és olyan nagy számú a fertőzés ezért (…) sajnos a halálozás is nagy, arányaiban viszont kevesebb, tehát alacsonyabb számú – mondta Falus András. Ugyanakkor a szakértő szerint azt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy az omikron elhozza-e a világjárvány végét vagy sem. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal