FIGYELEM! HIVATALOS OGYÉI közlemény! Figyelmeztetést adtak ki ERRE a gyógyszerre! Ha beveszed leállhat a szíved! Sajnos sokan szedik Magyarországon is EZT:


Figyelmeztetést adtak ki erre a gyógyszerre! Ha beveszed leállhat a szíved! Magyarországon recept nélkül lehet megvásárolni a gyógyszertárakban a legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket. A betegtájékoztatókon hosszú listán sorolják, az esetleges mellékhatásokat többek között azzal is találkozhatunk, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy része veszélyes lehet a szívre. Néhány jó tanács annak érdekében, hogy jobban óvja az egészségét.
Tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA). Az ilyen gyógyszerek dobozára 2005 óta kötelező ráírni, hogy fokozza a stroke és a szívroham kockázatát a szedésük. Ez nem más, mint az ibuprofén és az ilyen összetevőt tartalmazó gyógyszerek! Azért kellett frissíteni a figyelmeztetést tíz év után, mert időközben kiderült, hogy nincs biztonságosnak számító időszak, ami azt jelenti, hogy már a kezelés első heteiben nagyobb az ilyen gyógyszereket szedők eséllyel kaphatnak stroke-ot és szívrohamot is.-írja apenzcentrum.hu.
Továbbra is fenntartják azt az állításukat, hogy annál inkább növeli ezeknek nem kívánatos eseményeknek a kialakulásának kockázatát minél tovább szedi valaki ezeket a gyógyszereket,.Azt gondolhatnánk, hogy nincs kockázata ezeknek a gyógyszereknek, hiszen mindenki számára hozzáférhető pirulákat veszünk be lázra vagy fejfájásra,de mégis érdemes odafigyelni, mert pont ezek lehetnek ártalmasak,mert általában szedünk a panaszainkra. Ezek a gyógyszerek ugyanis , amellett, hogy kockázatosak, igencsak hatékonyan alkalmazhatóak izomfájdalmak, fejfájás vagy különböző gyulladásos megbetegedések kezelésére, fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk. Nincs szükség drasztikus módszerekre, nem kell tehát rohanni a gyógyszeres dobozhoz, és kiszórni a kukába az összes otthoni fájdalomcsillapítónkat.
Dr Steven Nissen, a Cleveland Klinika kardiológusa, elmondta, az Amerikai Közszolgálati Rádiónak (NPR) nyilatkozva: Nem azt mondják, hogyha valakinek fájdalmai vannak, akkor inkább szenvedjen és tűrjön, hanem a következőt kell tenni: a legkisebb hatásos dózist szedjük a gyógyszerből, és azt is csak addig, amíg szükségünk van rá. Vannak más rizikó faktorok is?Általánosságban el lehet mondani, hogy akadnak szép számmal rizikó faktorok a nem szteroid gyulladáscsökkentőkön kívül is, melyeknek megléte esetén sokkal nagyobb esélyünk van szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mint például szívinfarktust vagy stroke-ot kapni.Ugyanakkor jó hír a genfi székhelyű Világ Szív Szövetségének tájékoztatása szerint, hogy ezek közül számos körülményen nekünk kellő odafigyeléssel igenis módunkban áll változtatni.
Ezek között a megváltoztatható kockázati tényezők között említik:– a magas vérnyomást,– a testmozgás hiányát,– a dohányzást,– a magas koleszterin szintet,– a nem megfelelően kezelt cukorbetegséget– a stresszt,– a zsíros étrendet,– és talán meglepő módon a szegénységet.Igen, a szegénységet, mert azt állítják, hogy tejesen mindegy hol élünk a világon, fokozzák az esélyünket arra, hogy stroke-ot vagy szívrohamot kapjunk a szegénységből adódó körülmények.El lehet gondolkodni azon, hogy míg például a szegénység a megváltoztatható kockázati tényezők közé tartozik Genfből nézve, addig ez nem inkább adottságnak tekinthető Magyarország legelmaradottabb régióiban ? Forrás : penzcentrum.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal