FIGYELEM! HIVATALOS! Megszűnik a védettségi igazolvány! EZ JÖN helyette! ITT a dátum is! Szigorú szabályok lépnek életbe Magyarországon, erre nagyon figyeljen mindenki!


A fertőzésszám dinamikusan nő, ezért arra lehet számítani, hogy a következő napokban az új megbetegedések száma tovább növekszik majd. “Azt látjuk minden olyan országban, ahol már az omikron variáns határozza meg a járványt, a növekvő számból nem növekszik automatikusan a kórházban fekvők száma. Abban bízunk, hogy Magyarországon a járvány ötödik hulláma ezeket a feltételezéseket igazolni fogja” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
“A kórházi kapacitásokat tekintve jól állunk: az ágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékában koronavírusos beteget ápolnak. A januári oltási napok nagyon sikeresek voltak, hiszen az első napokban 135 ezer oltás adtak be” – összegezte Gulyás. Jön az oltási igazolvány. A védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul. “Nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás” – mondta Gulyás. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján minden ellenőrizhető lesz. “Az az állampolgár lesz tehát védett, aki 3 oltással rendelkezik, illetve aki 2 oltást kapott már és a második 6 hónapon belül van.”
A 18 év alattiaknál 2 oltás jelent teljes védettséget. Akinek nincs védettségi igazolványa, az nem mehet 500 főnél nagyobb rendezvényekre – mondta Gulyás. Negyedik oltás: Egy héten belül megjelenhet a negyedik oltásról szóló szabályozás, addig is orvosi konzultáció alapján bárki kérheti. “Egyelőre még nem tesszük kötelezővé a negyedik oltást”. Csökken a karantén ideje: Az omikron korábbinál pozitívabb tulajdonsága, hogy gyorsabb lefolyású, ezért a karanténkötelezettség 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni.
Az iskolák felső tagozatainál bevált gyakorlat az alsó osztályokra is kiterjed. Ha egy osztályban megbetegedést regisztálnak, akkor az oltatlanok esetében 5 napra csökken a karanténkötelezettség. Élelmiszerár-stop: Októberben gyűrűzött be Magyarországra az élelmiszereket is súlyosan érintő infláció. A kormány azt reméli, hogy a 6 alapvető élelmiszer árának csökkentése segíti a magyar családokat.
Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a befagyasztott benzinárakhoz képest ebben az esetben is első körben 3 hónapig lesznek érvényben a kormány által meghatározott árak, ez természetesen meghosszabbítható. A csirkemell mellett a csirkefarhát árát is rögzíti a kormány. A termékek áfa-tartalmát azért nem csökkentették, mert az 5 százalékos kulcs további csökkentése nem sok változást hozott volna. ForrásBlikk

AKTUÁLIS:

Főoldal