ALIG pár perce érkezett a kormány HIVATALOS és egyben döbbenetes bejelentése! EZT sokan nem teszik zsebre, az biztos: - Február 15-től már csak az számít oltottnak, aki...


A 2022-es év első Kormányinfója csütörtökön 11 órától kezdődik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével. A Blikk is megírta, hogy a kabinet szerdai ülése után tegnap délután Orbán Viktor mininszterelnök bejelentette az élelmiszerárstopot, vagyis azt, hogy február 1-jétől hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát a tavaly október 15-i szinten rögzítik.
A mai Kormányinfón egészen biztosan további részleteket is meg lehet tudni erről a kissé váratlan lépésről, hiszen sok kérdés még egyáltalán nem tisztázott. Ahogy biztosan szóba kerül az omikron variánssal ismét egyre erősödő hazai koronavírus-járvány, és ezzel kapcsolatban a negyedik oltás beadásának lehetősége, szükségessége is. De témát szolgáltat várhatóan az április 3-ra kitűzött parlamenti választás (választási kisokosunkat a szavazás részleteiről itt olvashatják), az üzemanyagárstop meghosszabbításának lehetősége és egyéb, nemzetközi politikai események is.
A Kormányinfót Gulyás Gergely kezdte, és először az aktuális járványhelyzetről beszélt, illetve arról, hogy a következő napokban-hetekben a megbetegedések száma dinamikusan növekedni fog. A miniszter kiemelte, hogy az omikron variáns úgy tűnik, hogy enyhébb, felsőbb légúti megbetegedéseket okoz, és a külföldi adatok alapján a kórházban ápoltak és az elhunytak száma nem nő olyan ütemben, mint a fertőzötteké. Ám valószínűsíthető, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben nőhet a megbetegedések száma, de reményeik szerint a kórházban kezeltek és elhunytak számának nem ugyanilyen arányban emelkedik majd.
Gulyás szerint a normál kórházi betegágyak közül még 75 százalék szabad, ez 8576 ágyat jelent, de ez a szám növelhető. Ma összesen 9 292 805 vakcina elérhető az országban, az oltási akciót pedig februárban is meghosszabbítják. A magyarok 64 százaléka oltott, amivel az európai összesített rangsorban az utolsó harmad első felében állunk. A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy az, aki a második oltást hat hónapnál nem régebben kapta meg. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, hiszen az oltottság a QR-kód alapján ellenőrizhető. Lerövidítik a karanténkötelezettség idejét is, a felnőtteknél az eddigi 10 nap helyett 7 nap lesz felnőtteknél, de negatív PCR-teszttel akár 5 nap után is ki lehet szabadulni karanténból, ha nincsenek tünetek.
Az iskolai karantén is csak 5 nap lesz, de ez csak az oltással nem rendelkezőkre vonatkozik, tehát az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk. Gulyás elmondta, hogy a magyar gazdaság 2021-ben 6,5-7 százalékos növekedést tudott elérni, úgy hogy chiphiány volt, és a koronavírus-járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni. A benzinár maximalizálását a kormány úgy értékelte, hogy a döntés bevált, és február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kormány mindent megtesz, hogy az emelkedő árakat megállítsa, ennek része volt az is, hogy hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, és a 2,8%-os tehéntej árát maximalizálták a tavaly október 15-i szinten, illetve bekerül ebbe a kategóriába a csirkefarhát is.
Mivel több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így szerinte ahhoz nem lehetett érdemben hozzányúlni, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány nem az adócsökkentés pártján állna. Blikk

AKTUÁLIS:

Főoldal