Elképesztő FELELŐTLENSÉG, sok koronavírusos EZT csinálja betegen:


A járvány terjedését is nagyban elősegíti ez a viselkedés. A negyedik hullám tombol Magyarországon is, egyre több a beteg. Most az oltások mellett nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása és a betegek felelőségteljes viselkedése is. Sajnos, sokan nem gondolnak másokra és ezzel veszélyeztetik embertársaikat. Elképesztő történetet osztottak meg egy koronavírussal foglalkozó Facebook-csoportban.
„Ha nem a saját szememmel látom, hogy mi történik egy balatoni kis falu gyógyszertárában, el sem hiszem: friss pozitív koronavírus teszttel és favipiravir recepttel robogott be egy nő kiváltani saját magának a gyógyszert. Ez mind semmi, de még a gyógyszerész tollát is el akarta kérni, hogy alá írja a receptet. A gyógyszerész percekig nem tért magához a döbbenettől, ugyanis értelmesebbnek nézte a hölgyeményt ennél! Ennyire nem veszik komolyan a betegek a karantént, nincsenek tekintettel az egészségesekre? Bezzeg a kínaiak nem lacafacáztak, a lépcsőház korlátjához bilincselték azt, aki elhagyta a lakását!” – osztotta meg a történetet a döbbent nő.
Egy patikus válaszolt rá, de cseppet sem volt megnyugtató.

„A covid fertőzöttek minimum fele fertőzötten jön a patikába tesztért” -írta a patikus. „Itt már senki nem figyel semmire, karantén nuku... ennek így nehezen lesz vége.
Empátia, jóindulat, belátás kellene több, illetve az, hogy segítsük a betegeket” – tette hozzá. A jelenség sajnos általános, az emberek felelőtlensége miatt viszont a járvány jobban terjedhet. A gyógyszertárak szövetsége is közleményt adott ki az ilyen viselkedés miatt. „Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a már koronavírussal bizonyítottan fertőzött betegek saját maguk mennek el a gyógyszertárba kiváltani a gyógyszereiket. Talán nem kell mondanunk, hogy ez mennyire veszélyes a többi patikába betérő betegre és gyógyszertári dolgozókra nézve.
Emiatt nyomatékosan szeretnénk megkérni minden koronavírussal igazoltan fertőzött beteget, hogy a karanténszabályoknak megfelelően maradjon otthon, és kérjék meg ismerőseiket vagy családtagjaikat a gyógyszereik kiváltására” – közölte a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. A covid protokoll szerint akkor is otthon kell maradni pozitív teszt esetén, ha valakinek nincsenek tünetei. Ha a teszted pozitív, akkor megerősített koronavírusos eset vagy. Ez azt jelenti, hogy ha a tüneteid nem túl súlyosak, akkor otthon lábadozhatsz, de mivel fertőző vagy, hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e.
A karantén időtartama ilyenkor a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy. A szabály akkor is vonatkozik rád, ha ezalatt egyáltalán nem mutatsz tüneteket: a pozitív teszt után 10 napig otthon kell maradnod.

AKTUÁLIS:

Főoldal