MOST ÉRKEZETT! Kiadós havazás érkezik, az ország EZEN része hamarosan fehérbe borul! Megvan a pontos dátum! Ekkor érkezik az első igazi havazás!


Van rá esély, hogy nemsokára jöhet az idei tél első kiadós havazása. Jövő hét közepétől mediterrán ciklonok érhetik el Európát, de még kérdéses, hogy mennyit kapunk a hidegből. Az viszont egyre valószínűbb, hogy erősen csapadékos idő érkezik. Eső vagy hó jön? A csapadék halmazállapota nagyban függ a ciklonok útvonalától, melyet ilyen időtávban még nem lehet pontosan előrejelezni.
Előoldal esetén enyhébb időre, esőre készülhetünk, ugyanakkor ha a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, akkor van esély arra, hogy akár kiadósabb havazás is kialakulhasson- írja az Időkép. Csütörtökön viszont egy markáns hidegfront éri el Magyarországot északról. Emiatt a magasban már szerda este-éjjel 6-8 fokkal hidegebb légrétegek áramlanak hazánk fölé. Ez a felszínen még nem okoz érezhető lehűlést, de a magasabban fekvő északkeleti tájakon hózáporok este, éjszaka alakulhatnak ki, a Zemplénben akár 1-2 centis hótakaró sem kizárt.
Csapadék egyébként a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre a legvalószínűbb. Napközben az esetleges hó is elolvad majd a hegyekben. Ezzel együtt mindenhol tisztul a levegő, a fagypont körüli éjszakák után a nappali maximumok csütörtökön és pénteken is 4-11 fok körül alakulnak. Pénteken pedig már fel is szakadozik a front felhőzete, és bár felmelegedés kezdődik, ez nem fog sokáig tartani. Az agronaptar.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnap újabb északi hidegfront tör térségünkbe.
Ez már érezhető lehűlést okoz, a fagyos éjszakákra bőven átlag alatti, 3-8, 2-7 fokos nappali maximumokkal. Ez a jövő hét folyamán már a síkvidéken is havat hoz. A modellek alapján november 24-én egy újabb hidegfront érkezése látszik, egyre valószínűbb, hogy időjárásunkban megnyílik az északi pálya. 

AKTUÁLIS:

Főoldal