A hétvégén rosszul lett a szomszédom! Azonnal kihívtuk a mentőket! A hirtelen ijedtségben nem találtuk meg a TAJ kártyáját, amire a kiérkező mentősök ELKÉPESZTŐ dolgot válaszoltak és tettek: - Szeretném, ha ERRŐL az esetről minél többen tudnának!!


Egy tragikus, szomorú és megdöbbentő történetet szeretnék elmesélni nektek, ami a szomszédasszonyommal és férjével történt meg! Sajnos a férj életét vesztette! A férfi idén volt 54 éves, és két hete temették el. A halál oka szívroham volt, de az idevezető út több, mint elkeserítő. A felesége kért meg arra, hogy írjuk le a történetét.
Egyik délután rosszul lett, hányt, fájt a gyomra és nehezen kapott levegőt, ezért a felesége felhívta az ügyeletet, mert szombat volt. A férj nem volt igazán orvoshoz járó ember, ezért ellenkezett is, de a felesége hajthatatlan maradt. Fontos részlet, hogy a férje TB kártyája már korábban elveszett, de ezt a telefonban nem mondták és nem is kérdezték, csak miután kiérkezett az ügyelet. Viszont nagy baj lett a dologból, és vélhetően ez vezetett a halálhoz is. Miután megérkezett az ügyelet és kérték a személyes iratokat meg a TB kártyát, közölték, hogy az sajnos nincs, de a számot tudják fejből.
Mivel a férj dolgozott, így jogosult ellátásra is. Ebből aztán vita kerekedett, és végül az ügyeletes orvos kijelentette, hogy TB kártya nélkül márpedig nem hajlandó megvizsgálni a férfit, és egyébként is egy „gyomorrontáshoz” nem kell orvos, majd később jobban lesz. Mindezt elég indulatosan mondta, néhol alpári kifejezésekkel megtoldva, miközben nagyon idegesek voltak, és végül el is mentek. A szomszédasszony hiába kérte őket, hogy nézzék meg, ha kell, még fizetne is érte, de nem voltak rá hajlandók. Kórházba nem tudta elvinni a férjét, mert nem volt olyan állapotban és nem is akart volna menni, meg kocsijuk sincs.
Hozzánk próbált átjönni segítségért, mi viszont nem voltunk otthon. Ez délután 14-15 óra között történt, de 18 óra környékére nem hogy javult volna a férj állapota, hanem egyre rosszabbul lett. Elkezdett szorítani a mellkasa is a többi szűnni nem akaró tünet mellett. Ekkor a szomszédasszony már a mentőket hívta, látva hogy nagyobb a baj, mint hitték. Ők jöttek is kb. 15 perc után, és amikor megvizsgálták azonnal látták, hogy a szívével gondok vannak, ezért rögtön elvitték a kórházba, de sajnos menet közben bekövetkezett a tragédia, és hiába próbáltak küzdeni az életéért, meghalt! Mindez a felesége szeme láttára, hiszen ő is a mentőben volt a férje mellette.
A boncolás aztán megállapította, hogy súlyos infarktus volt a halál oka. A szomszédasszony teljesen összeomlott, és sem ő, sem mi nem értjük, hogy az ügyeletes orvos miért nem volt hajlandó megvizsgálni időben a férjét. Csak ránézett és megtagadta az ellátást a TB kártya miatt, pedig mint kiderült, már akkor is életveszélyes állapotban volt. Ha vette volna a fáradtságot és a hivatása és az esküje szerint járt volna el, megmenthették volna a férfit. De nem, mert nem volt TB kártyája!!! Hiába volt biztosítva, mivel elveszítette a kártyáját, ez az életébe került!
Elképesztő, hogy biztosítással rendelkező, életveszélyes állapotban levő beteget a sorsára hagynak, csak mert elveszítette a TB kártyáját… Ha nem lett volna biztosítása, akkor is felháborító lenne az eset, mert az orvos nem hatóság, nem bíróság, hogy ítélkezzen, hanem a gyógyításra tesz fogadalmat, és az életek megmentésére. Ehhez képest volt is biztosítása, de semmit sem ért vele, mert hagyták meghalni. Ki fogja ezért a felelősséget vállalni? Ki fogja megakadályozni, hogy ez másokkal is megtörténjen? Egy élet tényleg ennyit ér? A szomszédasszony feljelentést tett az ügyben.
Csak sajnos félő, hogy a következmények nem lesznek arányban a történtekkel. Már ha egyáltalán lesznek következmények, mert sokkal valószínűbb, hogy az egészet szépen besöprik a szőnyeg alá és hallgatnak majd róla, ahogy ez már Magyarországon szokás… Szeretném, ha minél több fórumra el tudnám juttatni ezt a szomorú, de igaz esetet. Szégyen, ami itthon folyik..! Kérem ossza meg ön is! Körösi Csaba

AKTUÁLIS:

Főoldal