MA ESTI friss BEJELENTÉS! SZENZÁCIÓ! MAGYAROK figyelem! KOMOLY pénzt ajándékoz a kormány MINDEN magyar embernek!! Maga ORBÁN VIKTOR jelentette be a hírt! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON! ITT vannak az összegek és a DÁTUM:


Tegnap Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra már Kormányinfót is tartottak, ahol – szokás szerint – ismertették a kormányülésen tárgyalt témákat. A legfontosabbak az alábbiak voltak: január 1-jéig szeretné a kormány meghosszabbíttatni a veszélyhelyzetet különbség van oltottak és oltatlanok között, s szóba került, hogy a munkáltatók kötelezhessék a dolgozóikat oltásra uniós előfinanszírozásra és a régi hitelek kiváltásra kell a tegnap kibocsátott, rekordmennyiségű államkötvényből beérkező pénz. Jelenleg általánosságban tilos hatodik osztály alatt online oktatásra átállni, de van jogi lehetőség egy-egy iskolánál ezen változtatni ezen, ha szükséges.
Gazdasági kérdések: „Kitűztünk egy grandiózus célt magunk elé, amelynek segítségével ki tudunk kijönni a gazdasági válságból a negyedik hullám árnyékában” – kezdte a kérdésben Orbán Viktor. A cél, hogy 5,5 százalék felé emelkedjen a GDP, ha ez megvalósul, a nyugdíjasok visszakapják a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok szja-mentességet kapnak, a családok pedig visszakapják a 2021-ben befizetett adójukat. Ez jelenleg szerinte minden emberi számítás szerint teljesíthető. A 2022-ben esedékes 2021. évi személyi jövedelemadó-visszatérítés legfontosabb részletei szerintünk: Kizárólag az 5,5%-os 2021. évi GDP-növekedés elérése esetén lép életbe az adóvisszatérítés.
Csak a gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, ha két kereső van a családban, akkor mindketten. A 2021-es év során befizetett személyi jövedelemadó járhat vissza az érintetteknek. 1,1 millió családról van szó, ami egyúttal 1,5 millió keresőt jelent. Várhatóan 2022 januárjában-februárjában fizeti ki ezt a költségvetés, egyszeri pénzügyi támogatás, jövedelemtranszfer formájában. "Egész egyszerűen adjuk vissza" - jelezte Orbán Viktor szerdán, amivel arra utalt, hogy egyszerű lesz a kifizetése. (Érdekes kérdés lesz, hogy jövő január-február során hogyan fogja tudni már kifizetni az állam ezeket az összegeket, amikor a 2021-es GDP-növekedés előzetes értékét - amihez köti a kormány az intézkedés életbe lépését - a KSH február közepén közli.
Azt is érdekes lesz látni, hogy a NAV-nál már rendelkezésre állnak-e ebben az időszakban az idei évi adóbevallások, amikor azt eredetileg minden évben május 20-ig kell jóváhagyni.) Minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés, a dolgozó jövedelmi helyzetétől függetlenül. A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat. Két kereső esetén ez akár maximum egy családban 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet. Értelmezésünk szerint az érintettek a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény). Vagyis ha már valaki például az szja-ból visszakapja a két gyerek után járó havi 40 ezer forintot, akkor ezt már feltehetően nem fogja visszakapni jövőre. Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón egyértelművé is tette: az érintettek csak azt kapják vissza, amit befizettek az államnak szja formájában.
Cikkünk korábbi verziójában tévesen feltételeztük, hogy az elméletben fizetendő éves szja-jukat kapják vissza a dolgozók. A költségvetésnek ez 550-580 milliárd forintos bevételkiengedést jelent. 1,5 millió keresővel számolva így fejenként 400 ezer forintban részesülhetnek az szja szerint adózó dolgozók. A várható magasabb GDP-növekedésből lesz minderre keret 2022-ben, mert minden, az eredetileg tervezettnél 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal