MOST érkezett! Döbbenetes bejelentést tett Orbán: Visszatér a kötelező sorkatonai szolgálat? Jobb ha te is tudsz róla! Ezekre lehet számítani:


Budapest – Újra kezdődnek a sorozások?! Minimális kiképzést vezetne be a civileknek Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, szerinte erre az új Alkotmány egy kitétele miatt lehet szükség. Az alaptörvényben ugyanis állampolgári kötelezettségként szerepelne a „honvédelmi kötelezettség”, márpedig a politikus szerint ez csak kiképzés után teljesíthető. – Minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni – mondta a kormánypárti politikus.
– Ne adj’ isten, hirtelenjében itt terem az ellen, és ha kiosztják a puskát, és aki még az életében nem látott hasonlót, az még meg sem tudja tölteni – mondta a Népszabadságnak arról: miért kellene újra katonának állnia a fiataloknak. Magyarországon utoljára 2004 májusában volt sorozás, az utolsó sorkatona 2005-ben szerelt le. – Olyan emberekkel, akik életükben nem láttak kézifegyvert, egy kézigránátot, egy gázálarcot, azokkal nem lehet megvalósítani a haza védelmét – vélte a honatya.
A képviselő nem tudta megmondani, hogy az alapkiképzés mennyi ideig tartana: – Nem merem azt mondani, hogy két nap lehet, fogalmam sincs róla, de lehet, hogy két hét, lehet, hogy két hónap, nem tudom – fogalmazott a politikus. A szakértő szerint a sorozott hadsereg hadászatilag nem sokat jelent, de más előnyei lehetnek. – A profi hadseregnek jóval nagyobb a haszna, mint a sorállományúnak – mondta Németh József Lajos, a biztonságpolitika.hu főszerkesztője. – A sorállományú katonák kiképzése elsődlegesen azt szolgálhatná, hogy lenne olyan állomány, akiket vészhelyzetben, akár egy iszapkatasztrófához hasonló csapáskor be lehetne vetni.
Emellett fontos, hogy a hadsereg nemcsak harcoló katonák, hanem például híradósokból, szakácsokból is, s nekik nem árt kiképzési ismereteket szerezni. Viszont a sorkötelezettség visszaállításához olyan garanciák is kellenének, amelyek biztosítják: Aki bevonul 3-6 hónapos kiképzésre, s az ismereteit hajlandó időnként felfrissíteni, az nem veszti el munkahelyét a távollét miatt. Érdeklődtünk a kormányzatnál is, arra voltunk kíváncsiak:
Pontosan mikortól kellene újra bevonulnia a fiataloknak, mennyi ideig tartana a kiképzés, és hogy mennyibe kerülne a költségvetésnek a sorozás visszaállítása. A Honvédelmi Minisztérium lapunkkal annyit közölt: a jelenleg a parlament előtt lévő javaslat szerint csak rendkívüli helyzetben hívhatnák be katonának a magyar állampolgárságú férfiakat, békeidőben nem. 2004-ben az utolsó sorozás 11 milliárd forintba került. Forrás: Blikk

AKTUÁLIS:

Főoldal