Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés! Se koporsó, se fejfa! Hamarosan hazánkban is bevezetnék EZT a merőben ÚJ temetési módszert! Sokan felháborodtak mikor meglátták, annyira durva: - Önök eltemetnék ÍGY a hozzátartozójukat?

Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés!
Pizzarendelés, karaoke, tűzijáték - így alakulnak át a temetkezési szokások
Átalakulóban a nyugati társadalmak temetkezési kultúrája, és ez átrendezheti a szektor nyújtotta szolgáltatások palettáját, ami befolyással van annak gazdasági teljesítményére is. A The Economist összeállításából kiderül, tűnjön bár elsőre meghökkentőnek az állítás, de a cégeknek mind többször új fogyasztói elvárásoknak kell megfelelni akkor, amikor valakihez bekopogtat a kaszás.

Meg kell újulniuk a temetkezési vállalatoknak akkor, ha gazdasági értelemben stabilak, illetőleg sikeresek kívánnak maradni. A nyugati országok egy részében ugyanis háttérbe szorulnak azok a szolgáltatások, amelyeket az elhunytakkal kapcsolatban eddig a legtöbbször nyújtaniuk kellett. Helyükre korábban marginális igények iránti keresletnövekedés lép, olyan új szolgáltatásokkal, amelyek nemrég jelentek meg a halálipar palettáján.

Új szokások és fogyasztói elvárások jelentkeznek a temetkezés gyakorlatában a nyugati államokban Halálozás és profit

Átlagosan percenként száznál is több ember hal meg világszerte. A halálesetek természetesen általában sokaknak fájdalmat és szomorúságot okoznak, de ugyanakkor gazdasági értelemben tekintett profit is köthető azokhoz. Amely a baby boom generáció népes számú tagjainak öregedésével majd azok eltávozásával – a második világháború után született, most 50-60-70 évesek korosztályai – várhatóan csak növekedni fog. FELTÉVE, HA A TEMETKEZÉSI VÁLLALKOZÓK KÉPESEK REAGÁLNI A HALÁLOZÁS KAPCSÁN JELENTKEZŐ VÁLTOZÁSOKRA ÉS A FOGYASZTÓI IGÉNYEKRE.

Ez utóbbi ugyanis sokszor valójában az elhunytnak még életében rögzített igénye arra, hogyan és milyen körülmények között adják meg számára a végtisztességet, és nemcsak a hozzátartozók kívánsága. Néhány gazdasági vonatkozású adat arról, milyen helyzetben van most a temetkezési szektor néhány fejlett országban:

Az Egyesült Államokban 2,7 millió haláleset történik évente. Az ekkor jelentkező feladatokat és igényeket 19 ezer temetkezési hely és 120 ezer munkavállaló szolgálja ki, 2017-ben 16 milliárd dolláros gazdasági teljesítményt generálva (kb. 4200 milliárd forint, ami több, mint Magyarország éves GDP-jének 10 százaléka).
Franciaországban a szektor becsült teljesítménye 3,1 milliárd dollár körül mozog.
A német adatok 2014-re vonatkoznak, akkor 2 milliárd dollár körül járt az ottani piac értéke, és 27 ezer embert foglalkoztatott, közülük minden hatodikat vállalkozóként.
A brit temetkezéshez 2,8 milliárd dolláros éves gazdasági teljesítmény köthető, 20 ezer munkavállalóval, közülük minden ötödik vállalkozó.
Az egyre idősödő társadalmak miatt, az előzetes számítások szerint, a..
HALÁLOZÁSI RÁTA ÉVES MÉRTÉKE ARÁNYOSAN EMELKEDNI FOG.

Például az USA-ban most minden 1000 emberre 8,3 napi haláleset jut, ez 2050-re átlagosan 10,2-re emelkedik. Olaszországban 10,6-ról 13,7-re, Spanyolországban 9,1-ről 12,8-ra nő ez az arányszám.

Növekedni fog az átlagos halálozási ráta.
A temetkezési szolgáltatások pedig eddig is a viszonylag stabilan tervezhető bevételszerző tevékenységek közé tartoztak. Ennek magyarázata, hogy – eltérően a gazdaság egyéb ágazataitól – a legnagyobb veszélyt az infláció mértéke jelenti azokra, és lényegében nem függ más szektorok teljesítményétől. EZ A KISZÁMÍTHATÓSÁG PEDIG ARRA SARKALLJA A BEFEKTETŐKET, HOGY MIND NAGYOBB ÖSSZEGEKET ÁRAMOLTASSANAK EZEKBE A VÁLLALATOKBA.

Például tavaly az Ontario Tanárainak Nyugdíjpénztára befektetésként megvásárolta egy brit kockázatitőke-kezelőtől Spanyolország egyik legnagyobb temetkezési vállalatát. Az üzlet értéke 117 millió font, azaz több mint 41 milliárd forint volt.

A temetkezési vállalkozásoktól azonban csak akkor lehet a várt üzleti eredményekre számítani, ha azok képesek alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

AKTUÁLIS:

Főoldal