Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés! Se koporsó, se fejfa! Hamarosan hazánkban is bevezetnék EZT a merőben ÚJ temetési módszert! Sokan felháborodtak mikor meglátták, annyira durva: - Önök eltemetnék ÍGY a hozzátartozójukat? (3.)

EZEK A JELENSÉGEK SAJÁTOS VÁLTOZÁST JELEZNEK A HALÁLHOZ VALÓ KULTURÁLIS ÉS TÁRSADALMI HOZZÁÁLLÁSBAN.

Japánban például a hamvasztás aránya közel 100 százalék a temetéseken belül. Ám ott ez az arány ahhoz az elgondoláshoz köthető, ami szerint az egyénnek meg kell tisztulnia a következő élete előtt, amihez a hamvasztás eszközként szolgál.

A hamvasztás nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is egyre gyakoribb. Például egy Amszterdamtól nyugatra fekvő ipari parkban egy három éve működő társaság sajátos, a leginkább kompakt hamvasztásnak nevezhető szolgáltatáscsomagot kínál. 1250 euróért egyszerű koporsót, szállítást és hűtött tárolást kap az elhunyt, akit hozzátartozók jelenléte nélkül hamvasztanak el. A cégnél nem is titkolják,

ELSŐSORBAN A KISPÉNZŰEKRE GONDOLNAK SZOLGÁLTATÁSAIKKAL, AKIKNEK NINCS KERETÜK DRÁGA TEMETÉSI SZERTARTÁSOKRA. A vállalkozásnak már most 2600 megrendelése akad évente.
A hűtőkről készítenek felvételeket a Budapesti Hamvasztóban 2016. május 18-án, a másnapi megnyitó előtt, a sajtó számára szervezett nyílt napon. FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A legismertebb brit, akit eddig elhamvasztottak urnás temetés nélkül, a 2016-ban elhunyt sokoldalú művész, David Bowie volt. A BRITEKNÉL ARRA SZÁMÍTANAK, A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN NÖVEKSZIK A KÖZVETLEN HAMVASZTÁSOK ARÁNYA.

Ennek oka, hogy a hozzátartozók a gyász és a halottra való emlékezést különválasztják annak testétől.

Sőt, arra lehet számítani, hogy a halottól való búcsút a hozzátartozók maguk szervezik meg, és nem vállalkozóra bízzák azt.A halottaknak két életük van"– mondta 1907-ben egyik tanulmányában Robert Hertz szociológus. Az egyik élet természeti-biológiai jellegű, a másik kulturális-társadalmi. Napjainkban ez utóbbi kiteljesedését látják sokan, különösen a digitális technikáknak köszönhetően.

Így könnyen lehet, a viktoriánus kori sötét temetők hamarosan újfajta búcsúztatásnak adhatnak otthont, amennyiben a hamvasztást annak eseményétől független gyászszertartás is kísérné, és ezzel párhuzamosan a virtuális terekben,A KÖZÖSSÉGI FELÜLETEKEN IS MIND NAGYOBB SZEREPET KAP AZ ELHUNYTRA VALÓ EMLÉKEZÉS.

Elengedő csak arra gondolni, hogy a Facebook bizonyos feltételek esetén megengedi egy elhunyt profiljának további működtetését is.
Bizonyos feltételek esetén egy elhunyt profilja továbbra is aktív maradhat a Facebookon (illusztráció)FORRÁS: PIXABAY
A hamvasztást is kiütheti a zöld temetés A korábban jelzett fogyasztói igények változásának egyik sajátos példája, hogy egyre többen szeretnének környezetbarát, „zöld temetést" akkor, ha eltávoznak az élők sorából.


Míg 2010-ben az amerikaiak 40 százaléka gondolta így, addig 2015-RE AZ ARÁNY 60 SZÁZALÉK FÖLÉ KÚSZOTT.


A cikknek még nincs vége, lapozz!

AKTUÁLIS:

Főoldal