Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés! Se koporsó, se fejfa! Hamarosan hazánkban is bevezetnék EZT a merőben ÚJ temetési módszert! Sokan felháborodtak mikor meglátták, annyira durva: - Önök eltemetnék ÍGY a hozzátartozójukat? (4.)

A zöld temetést választók jelentős része még a balzsamozást is elutasítja, hiszen ennek során nem lebomló vegyi anyagok kerülnek testébe, miután elhunyt. Sokan közülük pedig úgy látják, értelmesebb dologra is elhasználhatnák azt a 70 ezer köbméter fát, amit csak az USA-ban a temetési eszközök – koporsók, ravatalok – készítésre használnak fel évente, például 2000 családi ház faanyag-szükségletének fedezésére.

Ugyanakkor a hamvasztás is jelentős környezeti terhelést von maga után: a hagyományos gáztüzelésű krematórium 320 kilogramm szén-dioxidot bocsát a légkörbe egyetlen test elégetésekor, és 2-4 gramm higany marad hátra a fogakból.
Egyre többen választják a "zöld temetést" (illusztráció)FORRÁS: AFP/PATRICK SEEGER

Nagy-Britanniában mindenesetre már 270 zöld temető van, a temetések 9 százaléka pedig már zöld temetés. Ez azt jelenti, hogy a testeket viszonylag sekély sírokba helyezik, fűzfával vagy mással takarva azokat. A zöld temetéseknél nem találkozni az egyébként szabványként használt, hat láb mély sírokkal.Hat láb túl nagy mélység ahhoz, hogy a baktériumok lebontsák a testet"– mondja gordon Tulley, aki feleségével vezet egy temetkezési parkot a Yorkshire-i erdőben és egyet Lincolnshire-ben.

Néhány vállalkozó pedig ennél is tovább megy. Észak-Amerikában megjelentek a még ennél is környezetkímélőbb, a testet hidrolízissel lebontó temetések. A test feloldása speciális, környezetileg nem ártalmas oldatban, majd a csontok megőrlése nem jár káros kibocsátással.
Egyes cégek vállalják, hogy az elhunyt hamvainak egy részét ékszerbe helyezik, így a hozzátartozó azt viselve emlékezhet szerettére (ilusztráció)FORRÁS: AFP/MYCHELE DANIAU

Más cégek pedig a hamvasztás kiegészítő szolgáltatásaiban látnak fantáziát: például kérésre a hamvak egy részét ékszerekbe helyezik, melyeket utána az elhunyt hozzátartozója viselhet. Egy biotechnológiai vállalat pedig vállalja, hogy az elhunyt DNS-ét egy kis rozsdamenetes kapszulában a hozzátartozók rendelkezésére bocsátja, ha beleegyeznek, hogy az elhunyttól vérmintát vegyenek a kutatásaikhoz, és hajlandók azokat a temetési költségek egy részével támogatni is.

A TEMETKEZÉSI VÁLLALKOZÓK EGY RÉSZE UGYANAKKOR ÚGY GONDOLJA, ELLEN KELL ÁLLNI AZ ÚJ FOGYASZTÓI IGÉNYEKNEK

,és meg kell maradni a hagyományos szolgáltatásoknál, azok jellegénél, hogy az elhunyttól való búcsú megőrizhesse régi méltóságát. Más vállalkozók ugyanakkor úgy gondolják, ebben a kérdésben is az igények a döntők, így ha a megrendelők egy része vidám hangulatú vagy épp zöld temetést kíván, akkor eleget kell tenniük annak. Már csak az üzleti eredményesség okán is.

AKTUÁLIS:

Főoldal