Megbüntethetik a dohányosokat, ha az utcán dohányzás közben leveszik a szájmaszkjukat!

Megbüntethetik a dohányosokat, ha az utcán dohányzás közben leveszik a szájmaszkjukat

A cigarettafüstön keresztül is meg lehet fertőződni. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal március 15-től érvényes rendelete szerint mindenki köteles beltéren és a tömegközlekedési eszközökön reszpirátort viselni.

Kivételt képeznek a gyerekek, sportolók, mentálisan sérültek és a specifikus munkakörben dolgozó alkalmazottak. Ezeknek a személyeknek nem kell sem szájmaszkot, sem reszpirátort viselniük.

A dohányosok azonban nem kerültek fel a kivételek közé.

Nem szabad az utcán rágyújtani a cigarettára A dohányosok nem dohányozhatnak nyilvánosan, ugyanis rájuk is vonatkozik az összes járványügyi előírás.
Ez azt jelenti, hogy a felső légutak eltakarása nélkül nem mozoghatnak nyilvános helyen. „A dohányzás nem szerepel a felső légutak eltakarására vonatkozó kivételek között“ – közölte Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője. Ez azt jelenti, hogy a dohányosoknak nem szabad az utcán rágyújtaniuk a cigarettára. Amennyiben a dohányosok és a többi felelőtlen polgár megszegi a védőmaszk, illetve a reszpirátor viseletére vonatkozó rendelkezést, 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot, illetve közigazgatási eljárás során 1 659 euróig terjedő bírságot róhatnak ki rájuk.
A cigarettafüstön keresztül is meg lehet fertőződni

Ez a döntés logikusnak tűnik, tekintettel arra a tényre, hogy a kifújt cigarettafüstön keresztül is meg lehet fertőződni.
A pozitív személyek ugyanis vírust terjeszthetnek, ha a légzési cseppeket a körülöttük lévő emberekre fújják.
„A cigarettafüst nemcsak toxint és karciogén anyagot tartalmaz, hanem a dohányos légútjából származó cseppeket is, amelyek fertőzött személyek esetében terjeszthetik a vírust“ – figyelmeztetett Račková. Forrás: https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2021/03/23/megbuntethetik-a-dohanyosokat-ha-az-utcan-dohanyzas-kozben-leveszik-a-szajmaszkjukat/ KÖRKÉP.SK

AKTUÁLIS:

Főoldal