Fél perc alatt leleplez téged ez a személyiségteszt.

Ez a kép az egyike a legismertebb optikai illúzióknak. Először német képeslapokon jelent meg 1888-ban, majd a brit Elli William Hill illusztrálta 1915-ben egy humormagazinban. A legtutibb személyiségteszt ez a kép, amit valaha láttam, mert azonnal megmondja, milyen állapotban van a lelked ebben a pillanatban. Egy illúzió, egy kép, amely fél perc alatt leleplez és gyakorlatilag tévedhetetlen. Jómagam a kilencvenes évek végén találkoztam vele először, amikor a még nagyon gyerekcipőben járó munkahelyi csapatépítő tréningek egyikén vettem részt. Valami háromnapos összeröffenés volt, kollégákkal meg egy nagyon lelkes trénerrel. Róla a három napból két és fél napig nem jöttünk rá, mit keres a körünkben. Számomra összefüggéstelen baromságokat mondott arról, hogyan kell az ügyfelekkel bánni, melyik mondatra, milyen válasz az elfogadott meg a helyes, pedig én már akkor is úgy gondoltam, az én szakmámban pont akkor tudok hiteles lenni, ha saját magamat adom. Az egyetlen, amit egy életre megjegyeztem ebből a tréningből, az ez a bizonyos teszt volt. A fickó kiosztott nekünk A4-es papírlapokat, amiket nem volt szabad megfordítanunk. Majd parancsszóra fordult a lap, láttuk rajta ezt a képet, teljes csendben ezek után rá kellett írnunk a lapra a nevünket és azt, mit láttunk.
(Ez a képeslap, amely 1888-ban jelent meg)

Hogy mi a megoldás? Ha egy fiatal lányt látsz, aki hátrafelé fordul, hosszú szempillája, göndör haja és hetyke kis kalapja van, rajta tolldísszel, akkor vidám, optimista ember vagy.

Ha egy idős nénit látsz, előre álló állú, feltehetően fogatlan, vékony szájú, megfáradt nénit, akinek nagy az orra és fáradt a tekintete, akkor jelenleg nem vagy valami jó passzban, szomorú, fáradt, pesszimista periódusban tart az életed. Azon a bizonyos tréningen körülbelül negyvenen vettünk részt. Hogy mennyire hihető ez a teszt ténylegesen, mutatja az akkor eredmény. A negyven fő közül ketten látták az idős nénit, a többiek a fiatal lányt. (Én például még hosszú percekig képtelen voltam a nénit észrevenni, pedig már többen mutogatták nekem..) Az egyik, aki az idős nőt látta, a tréning előtt szenvedett el egy spontán vetélést, immár másodjára veszítette el a babáját. A másik kollégám pedig egy durva válás kellős közepén állt, folyton feszült is volt miatta.

AKTUÁLIS:

Főoldal