Orbán Viktor megbolondult: féktelen sértegetésbe és őszödözésbe menekült a parlamenti vitán

Zajlik a vita a parlamentben
A frakcióvezetők felszólalása utáni válaszát azzal kezdte Orbán, hogy

„Sok minden hangzott el, engedjék meg, hogy a helyzethez méltatlanul visszafogott módon próbáljak meg válaszolni ezekre: szerintem hiba, ha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangokat hallat. Hagyják abba az oltásellenes agitációt!”

„Sértőnek érzem sok millió honfitársam számára, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősíti a Jobbik” – mondta a miniszterelnök. Ezután Orbán megismételte, amit már korábban mondott:

„Nem vírus idején kell Washington és Brüsszel iránt feltétlen politikai elkötelezettségüket bizonygatni a nem Európából származó vakcinákkal szemben.” „Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy Európa egy magasabb minőséget képvisel, mint Magyarország. Tudom, önök azt gondolják, hogy a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy a munkájukat ellássák.”

Orbán szerint azonban nem kell európai engedélyre várni az EU-ban még nem bevethető – orosz és kínai – vakcinákkal kapcsolatban, ha a magyar egészségügyi hatóság azt alkalmasnak találja.

A gazdasági támogatással kapcsolatban azt mondta, nem csak a kormányhoz közeliek kapnak belőle:

„Az önök vörös bárói is kapnak beruházási támogatást, ha gazdaságilag értelmes programokkal állnak elő. Nézzék meg a támogatási listát. Gazdaságpolitikát nem lehet pártpolitikai alapon csinálni. A vörösök is benne lesznek, ne aggódjanak, tisztelt hölgyeim és uraim.”

Orbán szerint nehéz értelmes vitát folytatni Tóth Bertalannal, ha az MSZP első embere azt állítja a magyar gazdaságról beszélve, hogy részmunkaidőben másfél millió ember dolgozik.

„Csak 231 ezer ember van részmunkaidőben. 2019 végén 229 ezer volt”

– mondta Orbán. A halálozással kapcsolatban, Szabó Tímeának válaszolva elmondta: „Valóban nem tartom ízlésesnek ezt a megközelítést. De ha ezt a kérdést felhozták, hát ezzel is kell foglalkoznunk.”
Orbán az Eurostat adatai alapján elmondta: az elmúlt öt év átlagához képest a halálozási többlet Magyarországon 9 százalék volt. „Ami fájdalmas” – mondta, de Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában ez a többlet 10-15 százalékos, Spanyolországban, Belgiumban 15 százalék feletti.

A munkanélküliségről elmondta: „4,5 millióan dolgoztak 2019 decemberben és most is.” Szabó Tímea különböző statisztikáinak összevetése Orbán szerint szamárság.

Csökken a GDP, de a munkavállalók száma annyi, mint egy éve volt, „ez egy fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről” – fűzte hozzá. „Önök segélyt akarnak adni az embereknek. Nem vitatom el az e mögötti jó szándékot, de mi munkát akarunk adni. Abból meg tudnak élni az emberek. A nemzeti, keresztény, demokrata oldal elképzelése az, hogy a munkahelyek támogatására kell költeni. A számok azt mutatják, hogy jól is tesszük ezt”

– mondta Orbán, aki azt nyilván elfelejti hozzátenni, hogy

a magyar minimálbér az EU-s utolsók között van, és euróban mérve szinte semmit nem növekedett a Fidesz-kormány 10 éve alatt, ami szégyen. „Aki kiesik a munkanélküli segély időtartamából, annak korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére a közmunka, senki nem marad munka nélkül” – mondta Orbán.

Orbán képes volt azt is vitatni, hogy

Budapestet kivéreztetné a kormány, mert „a 3000 milliárd forint támogatásra szánt pénz 44 százaléka a fővárosba került, amelynek számláján 127 milliárd forint”.

Végül idézett Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből: kihagyva az „elkúrtuk” szót: „Ezt …, nem kicsit, nagyon, Európában ország ilyen böszmeséget még nem csinált, mint amit mi csináltunk.”

AKTUÁLIS:

Főoldal