Hallgassa meg, hogyan próbálják kicsalni a banki adatokat a telefonos csalók, és ne dőljön be nekik!

 Az egyik nagyobb, Magyarországon is kiterjedt ügyfélkörrel rendelkező bank munkatársának adta ki magát az a telefonos csaló, aki banki adatot próbált kicsalni az egyik olvasónkból, aki azonban nem dőlt be a félrevezetésnek, rögzítette a hívást, és elküldte nekünk. A rendőrségen pedig bejelentette az esetet.

Az utóbbi időben bankok munkatársainak adják ki magukat telefonos csalók, és adatokat, kódokat kérnek, sőt, kémprogram letöltését is ajánlják. Az MKB Bank közleményben jelezte, hogy a csalók több pénzügyi intézmény ügyfeleitől próbáltak megszerezni személyes és banki adataikat.

Az olvasónk által rögzített felvételen is egy másik nagybank munkatársaként mutatkozik be a csaló, a bank nevét és a hivatkozott áruház nevét kisípoltuk, mert nem ez a leglényegesebb, más vállalatok nevében is próbálkozhatnak ugyanezzel a csalással.

Itt lehet meghallgatni a felvételt, amin szintén kisípoltuk azt a nevet, amin a csaló bemutatkozik, a hangját pedig, csakúgy mint olvasónkét, eltorzítottuk.

A felvétel alapján az illető nem egy rendkívül dörzsölt, professzionális csaló lehet, egy tájékozottabb embernek hamar leesik, hogy itt valami nem stimmel, egy kevésbé tájékozott és/vagy idősebb embernek viszont félrevezető lehet a próbálkozás. Itt valószínűleg a csaló is érezte, hogy a hívott félnek gyanús a dolog, ezért inkább azt mondta, hogy csak a bankkártyaszámát kéri, egy óvatlanabb embernél elképzelhető, hogy tovább is ment volna a dolog.

Olvasónk egy teljesen csendes szobában ült, a háttérzaj a csalótól jött, a felvétel alapján úgy tűnik, mintha a közelében lévő ember(ek) is ezt a szöveget mondanák, tehát feltételezhetően egy szervezett csoportról lehet szó. Ennél a pontnál azért ér véget a felvétel, mert a csaló lerakta a telefont. Olvasónknak egyébként nincs számlája az érintett banknál.

Mintha az ügyfélszolgálatról keresnének

A csalók ráadásul azt a látszatot keltik, mintha a bank ügyfélszolgálatáról telefonálnának, ez a hívás például az érintett bank ügyfélszolgálati telefonszámától csak egy számjegyben tér el. Az MKB közleménye alapján a csalók szinte minden hívás során arra hivatkoznak, hogy a hívott személy bankkártyás költései elutasításra kerültek, ezért bankszámlaadatokat, internetbanki belépési kódokat kérnek el, esetenként pedig valamilyen hivatalos banki programnak látszó, de valójában kémprogramot tartalmazó alkalmazás letöltését ajánlják megoldásként.

Fontos, hogy a bankok soha nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mailben érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat.

Megkérdeztük az érintett bankot, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy csalásról van szó. Ők a következő dolgokra figyelmeztetik az ügyfeleket:

  • telefonhívás esetén ügyfél-azonosításhoz a bankok sosem kérnek bankkártyaadatokat vagy egyéb, bankoláshoz használt titkos adatokat (pl.: mPIN, jelszó, 3dSecure sms kód),
  • sosem kérik ügyfeleiket, hogy emailből vagy SMS-ből egy linkre kattintva lépjenek be a bankok webes felületeire,
  • sosem kérnek emailben vagy sms-ben titkos adatokat (pl.: ügyfél-azonosító, ePIN, mPIN, jelszó, 3DSecure sms megerősítő kód);


Ha valaki a fentihez hasonló hívást tapasztal, vagy webbankjában, illetve a bankjával folytatott levelezésében rendellenességet tapasztal, illetve ha korábban hasonló hívás során kiadta az adatait, haladéktalanul jelezze az esetet a számlavezető bankjának ügyfélszolgálatán, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni.

AKTUÁLIS:

Főoldal