Mi a nagymamák evolúciós szerepe? Ha te is kíváncsi vagy, most megtudhatod!

A legtöbb állat addig szaporodóképes, amíg meg nem hal, az emberi faj esetében azonban a nők a menopauza után is még évtizedeket élnek. Hogy mi lehet ennek az evolúciós magyarázata, régóta foglalkoztatja a biológusokat. Finn és kanadai kutatók most egy lehetséges magyarázatatot adtak a rejtélyre: úgy vélik, az idősebb nők kulcs szerepet játszanak az emberi faj továbbélésében. Hiába nem képes a nő szülni többé, gyermekei reprodukciós sikeréhez, valamint unokái túléléséhez nagyban hozzájárul.

Ha kéznél van a nagymama… Ha a nagymama biztos támaszként jelen van, gyermekei korábban és több gyereket vállalnak, illetve a nagyinak fontos szerepe van az unokák egészséges növekedésében – állapította meg egy Kanadában és Finnországban készített többgenerációs vizsgálat, amelynek eredményeit a kutatók a Nature legfrissebb számában ismertették.

A finn felmérés szerint, ha a nagymama felnőtt gyermekével élt együtt, vagy ott lakott a közelben, a gyerekvállalást több szempontból is pozitívan befolyásolta. Egyrészt a közeli nagyszülős fiatalok átlagosan 2, 4 évvel korábban vállalták első gyermeküket, mint azok, akiknél nem volt ilyen támasz.

Továbbá, ha a nagymama kéznél volt, gyermekei több utódot nemzettek, akik közül több érte meg a felnőttkort, mint azok közül, akiknek nagyszülője nem élt a közelben. A nagymama közelsége elősegítette a szülők egészségesebb életét is, sőt ezek a szülők átlagosan tovább is éltek, mint azok, ahol nem volt nagyi.

A kanadai kutatási adatok a 19. és 20. században, a Saguenay régióban születettek demográfiai és nemzedéki adatait követte végig. A finn vizsgálathoz öt halászfalu közösségét választották ki, és az evangélikus egyház hasonló népességi és nemzedéki statisztikáit használták fel.

A két évszázad alatt a zömében evangélikus finn asszonyok átlagosan 6, 8 gyermeket szültek, akik közül 3, 8 érte meg a felnőttkort, és akiknek összesen 11, 3 gyermeke született.

A döntően katolikus kanadai nők átlagosan 9, 1 gyereket szültek, akik közül 5, 1 érte meg a felnőttkort, és nekik összesen 38, 2 gyermekük született. Mindkét területen a nagymamák az esetek többségében vagy gyermekeikkel egy háztartásban, vagy közelükben éltek. Ha segít a nagymama, tovább élnek a szülők

A kanadai és a finn adatok szerint ha a nagymama élt, 50 év felett mindenegyes évtized pluszban két újabb unokát jelentett. A nagymama átadta gyermekeinek a gyereknevelésben, etetésben és a háztartás körüli munkákban szerzett tapasztalatát, illetve aktívan be is segített. A szülők várható élettartamát nagyban befolyásolta tehát az anya, nagymama jelenléte. A nagyi képes a gyereknevelés terheit részben átvállalni. A cikk szerint a nagymamának kulcsszerep jut a gyermek egészséges táplálásában. Az állatvilághoz viszonyítva az újszülött csecsemő képességei leginkább a táplálék megszerzésében korlátozottak, ezért az anyán kívül egy figyelmes nagyi meghatározó a gyermek túlélésében.

AKTUÁLIS:

Főoldal