Döntött a parlament! Megszületett a döntés a vészhelyzet meghosszabbításáról!

Parázs vita volt ma is a parlamentben, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról tanácskoztak a képviselők. Az alaphangot a jobbikos Jakab Péter adta meg múlt pénteken, miután kezébe került a ma terítékre kerülő felhatalmazási törvény tervezete:

“Orbán Viktor újra arra kéri az ellenzéket, hogy adjunk neki még 90 napra rendkívüli felhatalmazást, hogy kezelje a válságot. De a kis hatalommániás nemcsak ennyit kér az ellenzéktől, hanem azt is, hogy ezzel együtt szavazzuk meg neki ezt a mondatot:

„az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?”

Jakab a tegnapi vitanapon, Orbán Viktor évértékelőnek is beillő beszéde után is jelezte, hogy nem fogja megszavazni a további rendkívüli felhatalmazást. Kérdés, hogy a többi ellenzéki párt hogyan próbál meg kikecmeregni a kormány csapdájából. Hiszen vagy megszavazzák, hogy elismerik a kormány koronavírus elleni védekezését, vagy megint azzal vádolhatják őket, hogy akadályozzák a kormány védekezésre irányuló lépéseit.

Valójában persze mindez sok hűhó a semmiért, hiszen a Fidesz-KDNP rendelkezik akkora parlamenti többséggel, hogy akárhogy is döntenek az ellenzéki képviselők, kényelmesen megszavazhatják a felhatalmazási törvény meghosszabbítását. Nem is az tehát a nagy kérdés, hogy megmaradnak-e a kormány különleges jogkörei, hanem hogy melyik felszólaló tudja majd szellemesebb szófordulatokkal oltani politikai ellenfeleit. Kövessük együtt az eseményeket! A mai ülés napirend előtti felszólalásokkal indult.

Mellár Tamás az egyes önkormányzatokat ért elvonásokról beszélt, felróva, hogy a kormány nem segít a bajba jutott településeknek. Orbán Balázs államtitkár válaszában a világjárványra hivatkozott, és azt mondta: a védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét, és nem az embereket kell sanyargatni.

Hohn Krisztina (LMP) a családon belüli erőszak elharapózásáról beszélt. Arra kérte a kormányt, hogy tegyen további lépéseket ebben az ügyben. Völner Pál igazságügyi államtitkár megköszönte az ellenzéki felszólalás inspiráló hangnemét, és felsorolta a kormány eredményeit.

Bősz Anett (DK) felhívta a figyelmet, hogy bár valóban a munkából származó jövedelem viszi előre az országot, a jelenlegi helyzetben az állampolgároknak nyújtott gyors és konkrét pénzügyi segítségre is szükség lenne. Emlékeztetett, hogy 2010-ben Orbán Viktor is méltatta Bajnai Gordon kormányának válságkezelését. Tállai András államtitkár válaszában azt mondta, hogy az ellenzék fogást keres a kormányon a válságkezelésben, de ehhez nem tud számokat, érveket felhozni.

Harangozó Tamás (MSZP) “a nemzet legnagyobb álhírgyártójának” nevezte Orbán Viktort. Szerinte a miniszterelnök hamis számokat mondott a tegnapi ülésen Budapest anyagi helyzetéről, és emlékeztetett, hogy a főváros több pénzt fizet be a költségvetésbe, mint amennyi forrást kap, holott rengeteg közfeladatot kell ellátniuk. Szerinte a stadionépítéseket és a Pénzügyminisztérium Várba költözését is úgy tüntette fel Orbán Viktor, mint „fővárosi támogatást”.

Orbán Balázs államtitkár válaszában arról beszélt, hogy a legtöbb baloldali városvezető nem konzultált a kormánnyal a kialakult helyzetről, csak politizálnak, a Facebook-on kritizálják a kormányt. Hosszasan sorolta a kormány által Budapestnek juttatott fejlesztési pénzeket a Citadellától a Biodómon át különböző közlekedésfejlesztési projektekig. Korrupcióval és inkompetenciával vádolta a baloldali városvezetőket.

Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy miért nem fogják megadni újra a rendkívüli felhatalmazást a Fidesznek. Szerinte a Fidesz “bolsevik típusú egypártrendszert” épít ki.

– Jó csujogatást kívánok Eric Cartman-nek, azaz Nacsa Lőrincnek – hasonlította a South Park animált figurájához a bekiabáló KDNP-s politikust.

Jólétet és szabadságot ígértünk a magyaroknak 30 évvel ezelőtt – tette hozzá.

Schanda Tamás államtitkár válaszolt. Szerinte gond van Brenner memóriájával, a kormány kizárólag a védekezésre fordította a rendkívüli jogköröket. Minden egyéb döntést a parlamentben vitattak meg. Kifejtette, hogy az ellenzékben összeért a szélsőjobb és a szélsőbal.

Vejkey Imre (KDNP) a magyar gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló beszédet olvasott fel. Sikeresnek értékelte a gazdaság védelmét, idén az újraindításra lesz szükség, meg is van az akcióterv. Gyakorlatilag pontról pontra megismételte az Orbán Viktor által tegnap elmondottakat. 4-5 százalékos gazdasági növekedésre számít idén.

A kormánytag felszólalására egy másik kormánytag, Schanda Tamás államtitkár válaszol, valószínűleg mélyen egyet fog érteni. És valóban. Az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 évének titulálta az elmúlt évtizedet.

Böröcz László (Fidesz) is felszólalt. Schanda Tamáshoz hasonlóan ő is összehasonlítja a jobb- és baloldali válságkezelést. Megszorítások, adóemelés, munkanélküliség akkor, családtámogatás, munkahelyek megvédése most. Zsigó Róbert államtitkár válaszában arra kérte Böröczöt, hogy engedje meg, hogy felsorolja a különböző családtámogatási formákat. Böröcz megengedi.

Ezzel a napirend előtti felszólalások véget értek. Kezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló általános vita.

Völner Pál igazságügyi államtitkár: Megtorpant a második hullám lefelé tartó szakasza, ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása indokolt. Az orosz és kínai vakcinák segítségével július végére elérhetjük a 70 százalékos átoltottságot, hamarabb nyithatjuk ki az országot, mint más országok.

Emberéleteket és munkahelyeket kell megvédeni, egyértelmű döntési és cselekvési helyzetre van szükség, ezért van szükség a rendkívüli jogrendre. Itt a lehetőség a baloldali képviselőknek, hogy egységesen képviselhesse az Országgyűlés a nemzetet – zárta szavait. Hende Csaba (Fidesz): Nélkülözhetetlen a nemzeti összefogás, hiszen a feladat közös. A Járvány felszálló ágban van, szükség van a hatékony intézkedésekre. Veszélyhelyzetben a kormánynak órákon belül szüksége van a kellő intézkedések meghozatalára, ezért támogatni kell a rendkívüli jogrendet. Még egy nagy erőfeszítésre van szükség, de a vakcinák már érkeznek.

Lukács László György (Jobbik): A törvényjavaslatra nemmel fogunk szavazni. Józan érveink vannak erre, hiszen a törvényjavaslat valójába egy politikai nyilatkozat. Arra kéri a kormány az országgyűlést a törvényjavaslatban, hogy politikailag ismerje el a kormány lépéseit. Ezt nem lehet elismerni, mert nem jól kezelték a koronavírus okozta válságot, a megnövekedett halálozások okát a hivatalos statisztikában szereplő koronavírusos eseteken túl nem ismerni.

Lukács furcsának találta, hogy nem Varga Judit adta elő a törvényjavaslatot, hanem az államtitkára, Völner Pál. Hozzátette: a való élet rácáfol arra a kormány által hangoztatott statisztikára, hogy a járvány alatt nem nőtt a munkanélküliség. Milyen újabb galádságot kíván a kormány elkövetni a felhatalmazás örve alatt? – kérdezte.

Vejkey Imre (KDNP): A baloldal még a pandémia alatt sem az emberekkel foglalkozik, hanem a Klubrádiót védi. Szabadságharcot vívunk a baloldal ellen, a törvényesség oldalán. A baloldal folyamatosan támadja a vírus elleni és a gazdasági védekezést. Biztatjuk a magyar embereket, mi mellettük leszünk, a Fidesz-KDNP meg fogja szavazni ezt a javaslatot.

Hollik István (KDNP): A hatékony védekezéshez rendkívüli felhatalmazás kell, minden ország így működik. Az eddigi eredmények azt bizonyítják, a kormány nem él vissza a felhatalmazással, jól használja azt. A védekezés első szakaszában a kormány jól teljesített, és a második hullámban is keretek közé tudta szorítani a vírust, nem történt meg az, mint gazdag nyugat-európai országokban, hogy beteltek volna az egészségügy kapacitásai. Szerinte a gazdasági intézkedések (pl. hitelmoratórium) meghozatalához is szüksége volt a kormánynak a rendkívüli felhatalmazásra.

Harangozó Tamás (MSZP): Mindannyian bíztunk benne, hogy 2021 tavaszán már nem lesz szükség egy újabb felhatalmazásra, de nem így alakult, és ebben a kormánynak is megvan a felelőssége. Ősszel a járvány elszabadult, a kormány a sorsdöntő hetekben nem lépett semmit. Azt mondták: “az országnak működnie kell”. November volt, mire észbe kaptak, akkor kerültek a parlament elé az újabb korlátozó intézkedések. A kormány megkapta a korlátlan felhatalmazást az ellenzéktől is, de megmondtuk: ez korlátlan felelősséggel is járt.

A kormány a mostani javaslatban politikai elismerést vár az országgyűléstől az elmúlt három hónap válságkezeléséért. Felsorolják benne azokat az intézkedéseket is, melyeknek semmi köze a járványkezeléshez, így például az SZFE beszántását is. Mindez pitiáner, alantas, álságos – mondta Harangozó. – Nem gondolják, hogy ezt a felsorolást, a politikai játszmájukat mi a szavazatunkkal megerősítjük?

Arató Gergely (DK): A DK nem fogja ezt megszavazni. Káros, hibás intézkedéseket tartalmaz, a kormány pedig elveszítette a kapcsolatát a valósággal. A kormány azt is bizonyította, hogy csak a kicsinyes pártpolitikai szempontok érdeklik. Kórházparancsnokok kinevezése, ingyenes parkolás az önkormányzatok csődbe vitele, korlátozás nélküli államadósság-felhalmozás, sportberuházások, egyházak, kedves vállalkozói csoportok támogatása – erre kérnek Önök most utólagos felhatalmazást.

Szeptember óta arányaiban kétszer annyi magyar halt meg szeptember óta koronavírusban, mint Európában: egymillióból 1350 fő. Önök elvesztették az ellenőrzést a járvány fölött – mondta Arató.

Ha az orosz és a kínai vakcina annyira biztonságos, miért nem nyújtották még be az Európai Gyógyszerügynökségbe? Miért surranópályán jönnek be Magyarországra? – kérdezte. A kormány által hangoztatott foglalkoztatási adatok mögé kell nézni, és azt látjuk: régi munkájuk helyett sokan pizzafutárként kénytelenek dolgozni, vagy állásidőn, félállásban vannak – hangoztatta. – A járványkezelés örve alatt a kormány hideg polgárháborút folytat. Semmibe veszik az ellenzék szavazóit, ami ugyanakkora tábor, mint a kormány tábora. Önök konfliktust akartak, mi ezt vállaljuk. Nem tudunk eltekinteni az ország érdekétől. Nem fogjuk mi sem eljátszani, hogy együttműködünk Önökkel – mondta Arató Gergely.

Keresztes László Lóránt (LMP): Hende egész normális hangvétellel szólt, Vejkey és Hollik hangneme vérlázító volt. Feltűnő, hogy egyetlen önkritikus gondolat sem hangzott el. Önök elégedettek ezzel a helyzettel? Önök nem követtek el egyetlen hibát sem? Természetes, hogy ellenzéknek fel kell hívnia a figyelmet az ellentmondásokra. – kezdte Keresztes.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedése elégtelen volt, mély gazdasági és társadalmi krízis alakult ki. A saját oligarcháikat viszont kiemelt gyorsasággal támogatták. Miért kellett járvány idején a választási törvényt módosítani? Mi köze az egyetemi modellváltásnak a pandémia elleni védekezéshez? – kérdezte. Érdeklődött arról is, hol vannak most a nemzeti oligarchák? Közölte: az LMP sem fogja megszavazni a rendkívüli felhatalmazást.

A vezérszónoki felszólalások ezzel véget értek.

AKTUÁLIS:

Főoldal