Így fertőtlenítenek a székelyek járvány idején

Valamit tudhatnak a székelyek! A Ripostnak több erdélyi lakos is beszámolt arról, hogy arrafelé a pálinka fertőtlenítő hatásában bíznak, és sokan butykossal közlekednek, időnként löttyintenek belőle nemcsak a szájukba, hanem a kezükre is. Ezért vagy másért, tény: Romániában egyedül Székelyföld szívében, Hargitában nincs még fertőzött.


A pálinka mindenre jó az erdélyiek szerint



Erdélyben is megkezdődött a felvásárlási láz, ott is fogynak a kézfertőtlenítők, egészségügyi kendők, sor van a patikában. De a székely találékony, megoldja.„ Egyre többen járkálnak pálinkás üveggel a zsebükben az utcán. Mivel az alkohol fertőtlenít, kézfertőtlenítőnek használják a házi szilva- és körtepálinkát, amiből mifelénk bőven van„ – mesélte a ripostnak Jakab Judit.„
Ha az utcán jár az ember mostanában, akkor gyakran lát olyat, hogy a zsebből előhúzott üvegből egyet kortyolnak, utána meg tesznek egy cseppet a kezükre is fertőtlenítés gyanánt.” „Két néni ment előttem a járdán, Udvarhelyen. Egyik kivett egy vizes palackot a táskájából és mindkettőjük kezére locsolt. Először azt gondoltam magamban, hogy ennek nem sok értelme van, mert a víz szappan nélkül nem hatásos, de aztán megcsapott a pálinka szaga és rájöttem, hogy mivel kenték be a kezüket„ – mondta el Szabó Zsuzsanna.

„Az én uram nagyon félhet a vírustól, mert egy nap háromszor kell újratölteni neki az üveget”- mondta Juliska néni a ripostnak. Hozzátette: az általuk készített pálinkák átlag 70-80 fokosak.

„Ami 60 fok alatt van, az nem is pálinka, az likőr. Likőrt pedig nem csinál az uram„- tette hozzá.

Hogy a különös fertőtlenítési módszernek, a kiváló erdélyi házipálinkának köszönhető-e vagy másnak, tény, hogy Székelyföld szívében, Hargitában egyelőre nincs koronavírusos beteg, sőt a helyiek szerint egész Erdélyben nincs még magyar beteg.

AKTUÁLIS:

Főoldal