Ez a keverék nem csak immunerősítő, hanem számos más jótékony hatással is rendelkezik! Meg fogsz lepődni mi mindenre használható még! Mutatjuk

Ez a keverék nem csak immunerősítő, hanem számos más jótékony hatással is rendelkezik! Meg fogsz lepődni mi mindenre használható még! Mutatjuk



A gyömbéres citromos méz nagy népszerűségnek örvend. Nem csodaszer, de megfázásos tünetek esetén nagyon hatásos, és egyéb területeken is bevethető.

Gyömbéres citromos méz hozzávalói
citrom
friss gyömbér (kb. akkora darab, mint a citrom)
kb. 20-25 dkg méz

Gyömbér
Régóta ismert a gyömbér emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. Hányinger, hányás, gyomorrontás, epeelválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség esetén alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású. Erjedésgátló hatású, csökkenti a bélgázok képződését.

Lázcsillapító hatású, meghűlés és légúti betegségek esetén is hatásos segítség.

Hatásos a reumatikus fájdalmak kezelésében külsőleg és belsőleg egyaránt. Könnyíti a ízületek mozgékonyságát. Fokozza a vérkeringést, amit reumatikus panaszoknál, de akár visszeresség esetén is kihasználhatunk.

Természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító.

Gyömbér, citrom, gyömbéres citromos méz

Citrom
Vérnyomáscsökkentő és védi a hajszálereket. Allergiaellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Meghűlés, influenza és torokgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál is javasolható alkalmazása, többek között hatásos puffadásgátló, serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot.

Köszvény és reumás panaszok esetén kiegészítő kezelésként is hatásos.

Antiszeptikus és összehúzó hatású. Jó hatású a bőrre is.

Méregtelenítő, vértisztító, regenerálja a véredényeket.

Méz
Általánosságban emésztőrendszeri és légúti panaszokra alkalmazható legeredményesebben. A fajtamézek speciálisabban használhatók bizonyos panaszok esetén.

Gyógynövényes házipatika

Gyömbéres citromos méz elkészítése, tárolása, adagolása
A gyömbért szeleteljük fel vékonyan, vágjuk kis kockákra vagy reszeljük le. A bio gyömbért nem szükséges meghámozni. Ha nem bio a gyömbér, kapargassuk le a héját. A bio citromot szeleteljük fel vékonyan. Ha nem bio citromot használunk nyomjuk ki a levét vagy vágjuk le a héját, majd szeleteljük fel a gyümölcsöt, esetleg a karikákat még félbe vagy negyedekben is vághatjuk.

Egy kisebb befőttes üvegbe tegyünk egy réteg gyömbért, tegyünk rá néhány szelet citromot (vagy locsoljuk meg citromlével), majd csorgassunk rá mézet. Ismét gyömbér, citromkarikák (vagy citromlé) és méz következik mindaddig, míg elfogynak a hozzávalók. Ne tegyük teljesen tele az üveget. Tekerjük rá a tetejét, majd hűvös helyen hagyjuk állni két-három napig, de naponta legalább egyszer rázogassuk össze.

Levet fog engedni, a méz kivonja a nedvességet és a hatóanyagokat is a gyömbérből, illetve a citromból. Ettől kicsit zavarossá, homályossá válik a mézes kivonat, ami természetes jelenség.

Két-három nap után már fogyasztható (szükség esetén akár előbb is), de ekkor már mindenképpen hűtőszekrényben tároljuk, és időnként fel is kell rázni vagy keverni. Csak műanyag kanállal nyúljunk az üvegbe.

Adhatjuk (nem forró) teához, sőt forralt, majd kellemesen melegre visszahűtött vízhez adva készíthetünk belőle gyömbéres citromos teát is. Kiskanállal is fogyaszthatjuk: vegyük a szánkba, majd szopogassuk el.

Naponta 2-3 teáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk a kivonatos mézből. A mézben ázott citromkarikák és gyömbér nagyon kellemes ízt kapnak, a citrom savanyúsága és a gyömbér csípőssége is erőteljesen csökken, így nagyon finom és egészséges nassolnivalóként fogyasszuk el bátran ezeket is.

A gyömbéres citromos méz betegségekre gyakorolt hatása
- Immunerősítő
- Légzőszervi betegségek megelőzésére immunerősítőként is alkalmazhatjuk, úgy is, mint egészséges nassolnivalót. Akár a kivonatos mézet, akár a mézben ázott citromot vagy gyömbért desszertekhez is adhatjuk tálaláskor. Ne tegyük ki ezeket hőkezelésnek, mert elveszítik hatásukat.

Légzőszervi betegségek, megfázás
Influenza és megfázás esetén önmagában is, de például a megfázás elleni teakeverékhez adva is segít csökkenteni a tüneteket. Csillapítja a fájdalmakat és a lázat, köptető, illetve segít torokgyulladás esetén is.

Adhatunk a gyömbéres citromos mézhez néhány szem szegfűszeget is, mely segít jólesően átmelegíteni a szervezetet.

Emésztési zavarok, hányinger és hányás A méz enyhíti az emésztési panaszokat, kiváló emésztésjavító. Étkezés után együnk egy teáskanállal a keverékből, enyhíti a puffadást és segíti az emésztést. (Sőt, akár a desszertet is helyettesítheti.)

Gyomorrontás esetén is hatásos.

A gyömbérnek jótékony hatása van a gyomor nyálkahártyájára. Mivel nyugtatólag hat a gyomorra, így csökkenti az émelygést, hányingert és a hányást. A gyömbéres citromos méz ebben az esetben is hatásos segítség lehet.

Menstruációs görcsök
A keveréket bevethetjük menstruációs fájdalmak esetén is, hiszen a gyömbér kiváló görcsoldó.

Ízületi és izomfájdalmak, reuma
A gyömbér külsőleg is, belsőleg is hatásos fájdalomcsillapító. Belsőleg alkalmazva könnyíti az ízületek mozgékonyságát. Mindezt kiegészíti a citrom gyulladáscsökkentő hatása.

Megjegyzés: Felfázásra és altesti gyulladásokra való hajlam esetén a citromlevet hagyjuk el a keverékből, esetleg helyettesítsük fokhagymával.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

AKTUÁLIS:

Főoldal