Az Ausztriából hazatérő férfi karantén nélkül, vírushordozóként dolgozott és műtött a kórházban...

Az Ausztriából hazatérő férfi karantén nélkül, vírushordozóként dolgozott és műtött a kórházban.



A szegedi Tudományegyetem




Kiderült, hogy ki az az orvos, aki az RTL Híradó beszámolója szerint fertőzötten operálhatott: Rovó László, a szegedi Tudományegyetem rektora, és a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. Az orvos emellett az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amelynek feladata, hogy a klinikákat és egyetemi intézményeket védő intézkedéseket meghatározza és betartassa.

Az RTL riportja szerint - akkor még név nélkül, az egyetem egyik vezetőjeként hivatkoztak az orvosra - Rovó Ausztriában járt síelni, hazaérkezte után pedig nem vonult karanténba, hanem azonnal dolgozni kezdett. A kéthetes karantént pedig mindenkinek ajánlják, aki külföldről tért haza, Ausztria ráadásul a magas rizikófaktorú országok közé tartozik, ma reggelre a fertőzöttek száma átlépte a háromezret.

Rovó azonban ennek ellenére bejárt dolgozni a klinikára, sőt, operált is, miközben már vírushordozó volt.

Az orvost akkor vetették alá a vizsgálatoknak, amikor elkezdte produkálni a koronavírus tüneteit, akkor bizonyosodott be, hogy fertőzött. A HVG értesülései szerint szombaton emiatt berendelték a Fül-Orr-Gégészeten dolgozóit, hogy tesztelhessék őket, a Rektori Hivatal munkatársainak pedig karanténba kellett vonulniuk.


AKTUÁLIS:

Főoldal