MOST ÉRKEZETT!!! Július 16-tól bevezetik Magyarországon! Sokan nem örülnek majd ennek


Július 16-tól bevezetik Magyarországon! Sokan nem örülnek majd ennek: Július 16-tól új törvényi szabályozás lép életbe, amely bővíti a gépjármű fogalmát, és kötelezővé teszi a felelősségbiztosítás megkötését bizonyos mikromobilitási eszközökre. Az új rendelkezés a 25 km/h tervezési sebességet meghaladó, vagy a 5 kg feletti és 14 km/h tervezési sebességet meghaladó gépjárművekre vonatkozik, beleértve az e-rollereket is. A szabályozás célja, hogy növelje a közlekedésbiztonságot és csökkentse a balesetek számát.
Az E-rollerek számának növekedése. Az e-rollerek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, jelenleg mintegy 80-100 ezer ilyen eszköz van használatban Magyarországon. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) új szabályai szerint július 16-tól a szabályozás alá eső e-rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre kötelező lesz biztosítást kötni. A biztosítótársaságoknak június 8-ig kell meghirdetniük a díjakat. Növekvő baleseti kockázat: Szobonya László, a Groupama Biztosító gépjárműbiztosítási termékmenedzsment vezetője elmondta, hogy Magyarországon az elektromos rollerek még nem számítanak külön járműkategóriának, ezért a kgfb díjak megállapításánál nemzetközi kárstatisztikákat is figyelembe vettek. Ezek azt mutatják, hogy a rolleres balesetek száma folyamatosan növekszik, és gyakoriak az ittas állapotban okozott balesetek is. Hiányos szabályozás: A KRESZ jelenleg nem szabályozza az e-rollerek használatát, ami nagy szabadságot biztosít az életkorra és a KRESZ-ismeretekre vonatkozóan.
Nemzetközi adatok szerint 10-ből 9 rolleres baleset a rolleres sérülésével jár, és ezek többsége fejsérülés. Sajnos csak nagyon kevés rolleres visel sisakot, pedig ezzel megelőzhetőek lennének a súlyosabb sérülések. Az ár- és biztosítási kérdések: A kötelező felelősségbiztosítás díjait a biztosítótársaságok már közzétették, és ezek területtől és életkortól függően jelentősen eltérhetnek. Az éves díjak 5-25 ezer forint között mozognak, de extrém esetek is előfordulhatnak. A biztosítás fedezi a másoknak okozott személyi sérüléseket és anyagi károkat is, ami jelentős kockázatot jelent. Fontos tudatosítani, hogy az új szabályozás csak az e-rollerek egy részét érinti, és a legtöbb jelenleg használt eszköz nem esik bele a szabályozásba. Azonban a balesetek száma folyamatosan növekszik, ezért a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében a KRESZ várhatóan módosulni fog.

AKTUÁLIS:

Főoldal