Kiadták a legmagasabb riasztást! Kibírhatatlan hőség lesz a héten, 10 éve nem volt ilyen:


Országos Hőségriasztás: Harmadfokú Figyelmeztetés Július 7-12.Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére. Az intézkedés július 7-én vasárnap éjféltől július 12-én péntek éjfélig érvényes. Az extrém hőmérsékletek miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Katasztrófavédelem számos ajánlást tett közzé a lakosság és az országban tartózkodók számára.
Hétfőn a bennünket északról súroló hidegfront sem hoz lehűlést, alapvetően napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Napközben elszórtan, de a legnagyobb eséllyel a Duna vonalában és attól keletre, északkeletre számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Elsősorban a Dunántúlon lehet élénk az északi-északnyugati szél. A legmelegebb órákban 29-37 fokot mutathatnak a hőmérők, északnyugaton lesznek az alacsonyabb értékek. Kedden sok napsütésre számíthatunk, keletebbre lehetnek felhősebb részek, de csapadék nem valószínű. A Dunától keletre, legfőképp délkeleten élénk lökések kísérhetik az északkeleti szelet. Délutánra 31 és 38 fok közé melegszik a levegő. Szerdán folytatódik a hőség, a túlnyomóan napos időben 33-39 fokra számíthatunk. Számottevő csapadék sehol sem valószínű, ugyanakkor többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél. Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk, néhol erős lesz a légmozgás. Forróság lesz, 33-40 fokot mutathatnak délután a hőmérők. Pénteken sem várható változás, marad a tikkasztó hőség, 34-40 fokos csúcsokkal. 2. Lakossági Figyelmeztetések és TanácsokA tartós hőség rendkívül megterhelő lehet az emberi szervezet számára, ezért különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, a megerőltető fizikai tevékenységek kerülése és a pihenésre szánt idő növelése. A szabadtéri munkát végzők és szórakozók bő, szellős ruházattal és naptejjel védjék bőrüket, és viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot a napszúrás elkerülése érdekében.
Intenzív fizikai tevékenységet csak reggel vagy este ajánlott végezni. Akik mégis a szabadban szeretnének aktívak lenni, tartsanak gyakori pihenőket és hűtsék magukat vízzel. A Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, hogy az autóban hagyott gyermekek és háziállatok számára életveszélyes lehet a nagy meleg. Még félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű is veszélyesen felmelegedhet. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot, ha gyermeket vagy háziállatot hagytak az autóban. 3. Tűzveszély és Szén-monoxid-MérgezésA kánikulában megnő a szabadtéri tüzek kockázata is, ezért hat vármegyében tűzgyújtási tilalom van érvényben. A hőségriasztás ideje alatt nem tanácsos a kerti zöldhulladék égetése, még ott sem, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók és grillezők ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet egy percre sem. A szén-monoxid-mérgezés kockázata is megnő a hőségben, mivel a kéményekben légdugó alakulhat ki, ami visszaáramoltatja a füstgázt. Ezért fontos, hogy nyáron is használjunk szén-monoxid érzékelőt a nyílt égésterű vízmelegítők mellett. Az országos hőségriasztásokról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáció is tájékoztatást nyújt, amely rövid szöveges üzenetekben értesíti a felhasználókat a riasztások időtartamáról és fokozatáról. Mindenki figyeljen oda saját és szerettei egészségére, és tartsák be a szakértők ajánlásait a hőség idején!

AKTUÁLIS:

Főoldal