Jön az ítéletidő! Ismét brutális vihar csap le az országra hamarosan! Aki ITT él készüljön:


Hétfő délután a HungaroMet Zrt. másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala vármegye egyes járásaira hevesebb zivatarok veszélye miatt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban intenzív zivatarokra lehet számítani, amelyek során a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő erős szél és jégeső is.
Országos figyelmeztetések: Hétfő éjfélig a másodfokú figyelmeztetés nemcsak Somogy és Zala vármegyére érvényes, hanem Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére is. Az ország többi részén, Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád vármegyék kivételével, elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok veszélye miatt. Az előrejelzések szerint hétfő délután és este a délnyugati, déli területeken alakulhatnak ki heves zivatarok. A zivatarok környezetében intenzív csapadék, óránkénti 60-80 kilométeres szél és néhol jégeső is előfordulhat. A leghevesebb zivatarokhoz erősen viharos, akár 90 kilométer/órás széllökések, felhőszakadás és két centiméternél nagyobb jégdarabok is társulhatnak. Éjszakai zivatarveszély: A légkör várhatóan éjszaka sem nyugszik meg, az ország déli és keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok. Kedden napközben a zivatarok súlypontja az ország keleti felére korlátozódik, különösen a Tiszántúlon és a Salgótarján-Szeged vonal mentén lehet számítani zivatartevékenységre. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.
Óvintézkedések a heves időjárás ellen: Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva azt tanácsolta, hogy a heves zivatarok miatt érvényben lévő riasztások területén az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok és állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni. Villámlás esetén érdemes számolni, mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között. Ha ez kevesebb mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, és ilyenkor biztonságos menedéket kell keresni egy épületben. Nem tanácsos vízben tartózkodni, otthon pedig kerülni kell a vizesblokkok használatát. A kilátók, villanyoszlopok kerülendők, és ne álljunk fa alá, ne használjunk esernyőt. Aki erdőben találkozik a viharral, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. A katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy lehetőleg ne parkoljanak villanyvezetékek és fák alá, és a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

AKTUÁLIS:

Főoldal