FRISS! Pár perce döbbenetes hírt jelentett be a kormány! MINDEN NYUGDÍJAS és 65 ÉV FELETTI ÉRINTETT!!!


Nyugdíj 2024 – Júliusban jár le a határidő, sok ember nem is tud róla!Nem könnyű meghozni a legjobb döntést abban a kérdésben, hogy melyik időponttól kérjük az öregségi nyugdíj megállapítását. Az év hetedik hónapjáig még döntési helyzetben vagyunk – figyelmeztet az adó.hu. Ha a nyugdíjjogosultság már bekövetkezett, és nincs olyan körülmény, amely miatt feltétlenül, mihamarabb igénybe kell venni a nyugdíjat, felmerül a kérdés, mikortól kérjük az ellátást. A különbség az időpontok között a következő: ha 2024-ben vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összege a 2024. évi szabályok szerint kerül kiszámításra, és 2025-ben részesülünk az éves januári nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2025-ben esedékes összegében – írja a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.
Ha már tavaly is fennállt a nyugdíj-jogosultság, és idén visszamenőleg, 2023-tól történik a nyugdíjba vonulás, a 2023. évi kiszámítási szabályok szerint kerül sor a nyugdíjszámításra, és az éves januári rendszeres nyugdíjemelésben először 2024-ben részesülünk. 2024-ben lehet első ízben megkapni a tizenharmadik havi nyugdíj összegét is. A nyugdíj összegének kiszámítására mindig az adott évben érvényes valorizációs szorzószámok figyelembe vételével kerül sor. Ezekkel a szorzószámokkal történik a korábbi évek kereseteinek szintre hozása a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez. Ezek, az évente meghatározott szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére, és okozhatnak esetenként nagyobb különbséget a nyugdíj összegénél a megállapítás éve szerint. Abban az esetben, ha 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj megállapítás mellett döntenénk, lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek (az életkor betöltése és a szükséges szolgálati idő, illetve a „Nők 40” esetében a negyven év jogosultsági idő) már ebben a korábbi időpontban is teljesültek. Visszamenőlegesen a nyugdíj összege is kifizetésre kerül, így a döntésnél az is szempont lehet, hogy a visszamenőleges igénybejelentés esetén egy összegben a több havi nyugdíj, a tizenharmadik havi ellátás is megérkezik, és ha ebben a korábbi időszakban dolgozott is az érintett személy, utólag a levont társadalombiztosítási járulékot is rendezni kell. Ez a visszamenőleges igényérvényesítési lehetőség a hat hónapos határidőre tekintettel csak június végéig lehetséges az előző évre vonatkozóan. A nyugdíjtörvény szerint a nyugellátást a jogosultsági feltételek fennállása esetén legkorábban az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától lehet megállapítani.
Azaz júniusi időpontú igénybejelentés esetén a júniust megelőző hatodik hónaptól, vagyis az előző év december hónapjától lehet kérni a nyugellátás megállapítását hat hónapra visszamenőleg, júliusban már csak a tárgyév első hónapjától. Az időpont kiválasztásánál célszerű azt is figyelembe venni, hogy a megszerzett szolgálati idő (például 41 év 245 nap) mikor éri el a következő teljes szolgálati idő évet (ennél a példánál a 42 évet), mert a nyugdíj összegénél a betöltött szolgálati éveknek van jelentősége. A megfelelő időpont kiválasztása a nyugdíj igénybevételére sok tényezőtől függ. Fontos mérlegelni a különböző évek szabályait, a megszerzett szolgálati időt, és azt is, hogy szükség van-e azonnali pénzügyi segítségre. A visszamenőleges igényérvényesítés lehetősége is fontos szempont lehet, hiszen így egy összegben juthatunk hozzá több havi nyugdíjhoz, valamint a tizenharmadik havi ellátáshoz is. Azok számára, akiknek a nyugdíjjogosultsága már fennáll, érdemes időben megfontolniuk a döntést, hogy melyik évben igénylik a nyugellátást, figyelembe véve a valorizációs szorzószámokat és az éves nyugdíjemeléseket. Az év hetedik hónapjáig még van lehetőségünk mérlegelni és dönteni, így érdemes alaposan áttekinteni az összes rendelkezésre álló információt és szakértői tanácsot kérni, ha szükséges. A nyugdíjtörvények és a különböző évre vonatkozó szabályok részletes ismerete segíthet abban, hogy a lehető legkedvezőbb döntést hozzuk meg, amely hosszú távon befolyásolja a nyugdíjunk összegét és életminőségünket.

AKTUÁLIS:

Főoldal