Most érkezett! VÁLTOZÁS! Ezentúl így kell eltemetned elhunyt szerettedet Magyarországon:


Ezentúl így kell eltemetned elhunyt szerettedet Magyarországon:Magyarországon egyetlen év alatt negyedével drágultak meg a koporsós és a hamvasztásos temetések árai – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. A friss adatsorok szerint 2023 júniusában átlagosan már majdnem 400 ezer forintba került egy koporsós temetés, míg a hamvasztásos temetés átlagára a 300 ezer forintot közelítette meg.
Az áremelkedés jelentős részben az energiaárak drasztikus növekedésének köszönhető, amelyek szerepet játszanak a temetkezési szolgáltatások árának alakulásában. Az energiaárak emelkedése 2022-ben kezdődött és folytatódott 2023-ban, ami komoly hatást gyakorolt az árakra. Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal emelkedett, míg a hamvasztásos temetés költsége 11,1 százalékkal nőtt. Összehasonlítva a 2021 júniusi árakkal, a koporsós temetések ára már több mint 40 százalékkal magasabb, míg a hamvasztásos temetéseké közel 24 százalékkal emelkedett. A hamvasztásos temetések hagyományosan olcsóbbak voltak, de az árkülönbség jelentősen megnőtt az elmúlt néhány év során. 2019 óta a hamvasztásos temetések ára gyakorlatilag megduplázódott a koporsós temetésekéhez képest.
Míg négy évvel ezelőtt átlagosan 62 ezer forinttal lehetett kevesebbet fizetni a hamvasztásos temetésért, ma már több mint 112 ezer forint a két temetési forma közötti árkülönbség. Az emelkedő temetési költségek miatt egyre több család kénytelen takarékoskodni és spórolni a költségeken. Néhányan már nem fogadnak papot vagy szónokot, és egyre gyakoribb, hogy az urnát hazaviszik vagy olcsóbb temetkezési lehetőségeket választanak, akár szertartás nélkül. Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke tavaly már arról beszélt, hogy a temetkezési vállalkozók valószínűleg kénytelenek lesznek áremeléseket bevezetni az energiaárak emelkedése miatt, különösen a hamvasztásos temetések és az elhunyt hűtése területén. Az energiaintenzív tevékenységek, mint a hűtés és a hamvasztás, fokozott villamos áram- és gázfelhasználással járnak, ami jelentős költségnövekedést okoz a temetkezési szolgáltatóknak és végül a gyászoló családoknak is.

AKTUÁLIS:

Főoldal