Júliustól lépnek életbe EZEK a mindenkit érintő új szabályok Magyarországon - Bevezetik, ha tetszik, ha nem keményen fizetni kell!


Júliustól lépnek életbe az új szabályok Magyarországon – bevezetik, ha tetszik, ha nem fizetni kell! Az elektromos rollerek bérlésének költségei várhatóan emelkedni fognak, mivel ezek a járművek elérik azt a súlyhatárt, amely szerint már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell rájuk kötni. Ivanov Máté, az egyik hazai rolleres szakbolt munkatársa a CashTagnek nyilatkozott erről. Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz szakértője szerint itt volt az ideje a szabályozásnak, míg Kárpáti András, a Jövő Mikromobilitási Szövetség elnöke hangsúlyozta a biztosítás fontosságát.
A Magyar Biztosítók Szövetsége két héttel ezelőtt közölte, hogy július közepétől számos mikromobilitási eszközre, beleértve az elektromos rollereket, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. Ez a szabályozás 2024. július 16-tól lép életbe. A szabályozás részletei szerint a járműveket három nagy csoportba sorolják: amelyekre kötelező biztosítást kell kötni, amelyekre nem, és amelyeknél a gépjármű jellemzőitől függ a biztosítás szükségessége. Németh Péter kifejtette, hogy az elektromos rollerek megjelenése óta problémát jelent a forgalomba való beillesztésük és a biztosítási rendszerbe való integrálásuk. „Most úgy néz ki, hogy megszületett egy olyan rendelet, ami a biztosítás részét rendezi. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kategóriákra, súlyokra és teljesítményekre vonatkozóan kötelező felelősségbiztosítást kell kötni” – mondta Németh, hozzátéve, hogy a KRESZ változásaira még várni kell. aki járművel részt vesz a közlekedésben, rendelkezzen biztosítással. Kárpáti András, a Jövő Mikromobilitási Szövetség elnöke, szerint elemi fontosságú, hogy mindenki, aki járművel részt vesz a közlekedésben, rendelkezzen biztosítással.
“A mikromobilitási eszközök szerepe és száma folyamatosan nő, nemcsak Magyarországon, hanem a világ összes nagyvárosában. Ebből a szempontból mindenképpen üdvözlendő, hogy szabályozói oldalról is elkezdik ezt támogatni” – mondta Kárpáti. Ivanov Máté, egy hazai rolleres szakbolt munkatársa elmagyarázta, hogy pontosan milyen járművekre kell majd biztosítást kötni júliustól. “A 25 km/h tervezési sebességet meghaladó rollerekre minden esetben szükség lesz biztosításra, illetve a 25 kilogramm nettó tömeget meghaladó és 14 km/h maximális sebességet meghaladó járművekre. A mi vásárlóink kétharmada továbbra is a kisebb kategóriát vásárolja, amire nem lesz szükség biztosításra” – mondta Ivanov. Hozzátette, hogy örül a szabályozásnak, mivel így jobban vizsgálhatóak lesznek a balesetek. A biztosítók várható reakcióiról beszélve Ivanov hangsúlyozta, hogy a kötelező biztosítás bevezetése joggal szúrhatja az emberek szemét, mivel a rollerek gyakran közlekednek szabálytalanul. “Fontos, hogy a kötelező felelősségbiztosítás alá bevonják a rollereket, és az is, hogy a KRESZ kiterjedjen rájuk. Sok baleset történik, melyeket így jobban lehet majd vizsgálni” – mondta. A szabályozás és a biztosítás bevezetése várhatóan növeli majd a bérelhető elektromos rollerek költségeit, azonban ez a lépés szükséges ahhoz, hogy a közlekedés biztonságosabbá váljon és a balesetek száma csökkenjen.

AKTUÁLIS:

Főoldal